"Domestiche" u Italiji konačno bez hrpe papirologije

Naše 'domestiche' uglavnom rade u Italiji po 15 dana (T. CIMAS/CROPIX)
Naše 'domestiche' uglavnom rade u Italiji po 15 dana (T. CIMAS/CROPIX)

Dan nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, već 2. srpnja talijanska ministarstva unutrašnjih poslova i rada proslijedila su svim regionalnim uredima za zapošljavanje cirkularno pismo u kojemu se objašnjava stav vlade prema hrvatskim radnicima koji traže zaposlenje na talijanskom tržištu rada.

Italija je uvela restrikcije glede slobodnog kretanja europskih građana, a taj će prijelazni režim trajati najmanje dvije godine od dana pristupanja Hrvatske EU-u.

Cirkularno pismo navodi i popis "specijalnih" hrvatskih radnika na koje se od 1. srpnja ne odnosi zabrana slobodnog kretanja na talijanskom tržištu rada: restrikcijama ne podliježu znanstveni istraživači i visokokvalificirani radnici, sezonski radnici, uključujući i one koji mogu dokazati da su prethodno dvije godine za redom ulazili u Italiju ne bi li obavljali sezonski posao, a tu su na kraju i kućne pomoćnice (domestiche).

Obični radnici, poput stolara, bravara, zidara…, morat će se prilagoditi limitima, odnosno određenoj kvoti koju će Italija odrediti shodno stanju na tržištu rada (koje trenutno proživljava dramatične trenutke duboke recesije). 

Za naše žene, mlade i stare, koje se zapošljavaju u nekoj talijanskoj obitelji - gdje uglavnom čiste kuću, peglaju, kuhaju i čuvaju starce i nemoćne - sloboda pristupa tržištu rada je zajamčena.

Za njih prestaje važiti obveza izdavanja radne vize ulaska, dozvola boravka, odnosno sva ona papirologija koja se do 1. srpnja tražila.

No, i dalje ostaje otvoreno pitanje statusa tzv. transgraničnih radnika, onih koji danju rade u Italiji, a noću spavaju u domovini, negdje duž granice sa Slovenijom, nadomak talijanskom tržištu nama susjedne regije Friuli-Venezia Giulia. (piše E. VELAN)  

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter