"Domenico Pergolis" spreman za dogradnju

U Domu je trenutno smješteno 126 osoba (N. ORLOVIĆ RADIĆ)
U Domu je trenutno smješteno 126 osoba (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

U trenutku kada je na listi čekanja za smještaj u Dom za stare i nemoćne "Domenico Pergolis" 400-tinjak zahtjeva ohrabrujuća je vijest da je na adresu ustanove, koja danas skrbi o 126 osoba starije životne dobi, stigao izvedbeni projekt za dogradnju i rekonstrukciju Doma.

Uz postojeću zgradu, koju je Rovinjcima davne 1900. godine u naslijeđe ostavio dr. Pergolis, s istočne će se izgraditi novo krilo koje će imati kapacitet 41 mjesto u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama. Na prvom katu planiran je smještaj još 12 korisnika, i to onih koji boluju od Alzheimerove i drugih bolesti demencije. Inače, rovinjski dom jedan je od najatraktivnijih u Istri. Nalazi se u samom centru grada s atraktivnim prilazom i parkom.

- Lista čekanja iz godine u godinu raste. Ne tako davno smještaj u dom čekalo je tristotinjak osoba, a danas se broj onih koji čekaju smještaj popeo na 408. Razlog tome leži i u činjenici da je devedesetih godina udio staračkog stanovništva bio oko 13, a danas on iznosi čak 20 posto ukupnog broja građana.

Osim toga, nije tajna da je Domenico Pergolis jedan od najljepših i najbolje pozicioniranih domova, u kojem također, više od desetljeća nisu mijenjane cijene smještaja, kaže nam ravnateljica Doma za stare i nemoćne Mirjana Banko Filipaj, dodavši i da se na smještaj čeka poprilično dugo- od tri do pet godina.

Inače, u Domu je trenutno smješteno 126 korisnika, iako je optimalan kapacitet 118. Za smještaj u jednokrevetnu sobu mjesečno je potrebno osigurati 1.891 kunu, dvokrevetnu 1.748 kuna, a više krevetnu 1.595 kuna. Cijena dodataka, poput njege i dodatne pomoći, cijenu povisuje za 458 kuna, saznajemo od Banko Filipaj.  (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter