Domaćim plavcima pomoć iz Austrije, Srbije i Italije

Austrijski policajci bit će u Poreču do rujna (K. FLEGAR)
Austrijski policajci bit će u Poreču do rujna (K. FLEGAR)

Na konferenciji za medije PU istarske predstavljeni su strani policajci, koji će u sklopu projekta Sigurna turistička sezona boraviti u Istri. Osim načelnika PU istarske Dragutina Cestara, sudjelovali su Renato Cianfarani, generalni konzul Talijanske Republike, Carlo D'Achille, talijanski časnik za vezu i Andreas Pichler, austrijski časnik za vezu.

Cestar je podsjetio da se projekt Sigurna turistička sezona u Hrvatskoj provodi niz godina, a već petu sezonu u Istri.

- Većina domaćih turista upoznata je s ovakvim vidom međunarodne policijske suradnje, dok je informiranost stranih gostiju nešto manja. No, i strani i domaći turisti slažu se da je riječ o dobrom projektu. Veći dio stranih turista želio bi vidjeti policijskog službenika iz svoje države, kaže Cestar.

Ove će godine na istarskom poluotoku u razdoblju od 26. lipnja do 5. rujna boraviti policajci iz Austrije, Srbije i Italije, razmješteni po policijskim postajama. Ovo je treća sezona zaredom da na području Istre borave policajci iz Srbije i Italije.

Na konferenciji su predstavljeni austrijski policajci Mirco Durinovic i Marijana Kaldrmdzic koji će biti u porečkoj postaji od 1. do 31. srpnja, a u drugoj smjeni, također u porečku postaju, stižu Djura Liber i Marc Frank od kraja srpnja do 5. rujna. Talijanska policijska službenica Patrizia Spadini radit će u pulskoj policijskoj postaji od 15. srpnja do 31. kolovoza.

Pored stranih policajaca koji će u uniformi patrolirati našim ulicama, odjelu kriminaliteta u Puli pridružiti će se policajac iz Srbije, Slobodan Milenković. Njegova je zadaća uska suradnja s hrvatskim kolegama oko složenih oblika organiziranog kriminala s elementima međunarodnog karaktera, kao što su trgovanje ljudima i ropstvo, organizirana prostitucija, krijumčarenje ljudima i nezakonite migracije, zloporaba opojnih droga, raznih oblika prijevara te krađa i teških krađa. On će u Istri boraviti do 5. kolovoza kada će ga zamijeniti drugi srbijanski kolega do kraja kolovoza. (Mateo SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter