Domaci pripravci protiv masne kože

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hamamelis, kadulja, lavanda, metvica, laneno ulje, mango, limunov sok, samo su neki od sastojaka koji ce vam pomoci u borbi protiv masne kože.

Masna koža na žalost nije samo problem adolescenata, nego i osoba razlicitih životnih dobi. Koža koja se sjaji, iz cijih pora izlaze kapljice masnoce, može izgledati vrlo neprivlacno, ali i stvarati brojne probleme, posebno s prišticima.

Kod masne kože, lojne žlijezde proizvode previše sebuma, odnosno voštane tvari koja štiti kožu. Razlozi zbog cega se to dogada su hormonalne promjene u organizmu, stres, kontracepcijske pilule...



U trgovinama i ljekarnama možete kupiti brojne preparate koji ce vam, s više ili manje ucinkovitosti, pomoci pri kontroli lucenja sebuma. No, malo tko razmišlja da kod kuce može spraviti brojne pripravke koji mogu pomoci u borbi protiv masnoce.

Umjesto caja - tonik

Jedan od najvažnijih sastojaka koji bi svakako trebali nabaviti u ljekarni je hamamelis, a radi se o ekstraktu americke biljke Hamamelis virginiana, koja sadrži tanin, koji pak pomaže u sužavanju pora kože, a s time i manjem mašcenju.



Nakon što ste oprali lice toplom vodom (topla voda bolje otapa masnoce od hladne), namocite vatu u hamamelis i ocistite lice. Tako dva do tri puta na dan slijedeca dva do tri tjedna, a nakon toga jednom dnevno.

Kao prirodni tonik mogu vam poslužiti biljke stolisnik, kadulja i metvica. Prelijte žlicu nekih od tih sastojaka, vrelom vodom, ostavite ju da stoji 30 minuta. Nakon toga ocjedite tekucinu i ostavite da se hladi, te si natopljenom vatom ocistite lice. U hladnjaku, tekucina može stajati i do pet dana.

Evo još jedne ideje za izvrstan tonik za lice. U dva decilitra vode stavite malo lavandine vodice i jednu do dvije kapljice ulja nerolija (dobiva se od cvijetova narance). Najbolje bi bilo da imate raspršivac, kako biste mješavinu poprskali po licu nekoliko puta na dan.



Blagotvorni hamamelis

Ukoliko želite prirodni piling, sameljite dvije žlice suhe zobi i prelijte s malo hamamelisa kako biste dobili pastu. Lagano ju umasirajte u kožu i isperite. Gruba masaža masne kože ce samo dovesti do još intenzivnijeg mašcenja.

Maska od gline i blata sigurno ce vam pomoci, jer smanjuje masnocu, tonira kožu i izvlaci masnoce. Nemojte koristiti obicnu loncarsku glinu, jer nece imati takav efekt, kupite onu koja je namijenjena za lice.

Jednu žlicu gline i jednu žlicu hamamelisa dobro promiješajte da dobijete glatku smjesu. Možete dodati dvije kapljice etericnog ulja od cempresa, limuna ili lavande. Maska neka vam stoji na licu tako dugo dok vam se ne osuši i onda ju dobro isperite.



Laneno ulje

Zanimljivo je spomenuti da i prehrana može itekako utjecati na masnu kožu. Pokušajte jesti cim više voca, povrca, cim manje soli, šecera i zacina. Opcenito laganiju hranu punu vitamina i minerala.

Ukoliko je ikako moguce u svoju svakodnevnu prehranu unesite laneno ulje. Dovoljna je jedna žlica. Ono je naime, bogato esencijalnim masnim kiselinama koje mogu pomoci u poboljšanju stanja kože. Možete ga kupiti u trgovinama sa zdravom hranom.



Jedan od najvecih neprijatelja, ali isto tako i prijatelja masnoj koži može biti puder za lice. Pokušajte koristiti puder u prahu, jer ce on upiti ulje i ukloniti sitne stanice koje zacepljuju pore. Nikako nemojte upotrebljavati puder u kamenu jer on sadržava ulje i može pogoršati stanje vaše kože.


Podijeli: Facebook Twiter