Domaci film zacinjen je humorom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novinarskim projekcijama filmova "Neka ostane medu nama" Rajka Grlica i "Ostavljeni" Adisa Bakraca 57. Festival igranog filma u Puli zakoracio je u srijedu u svoju drugu polovicu.

Vidno zadovoljan Rajko Grlic, kazao je da je "Neka ostane medu nama" dobio dvije važne nagrade na filmskom festivalu u Karlovym Varyma - najbolja režija i distribuciju u 2009 evropska kina.

- Ferstival u Karlovym Varyma je A kategorije, a konkurencija je bila zaista jaka stoga nam je drago da smo tako dobro prošli. Zanimljivo je da smo film uspjeli plasirati i u Francuskoj gdje ide cak 15 kopija od kojih ce pet biti projicirane u pariškim kinima, te da ga je otkupila i Južna Koreja koja želi snimiti svoju verziju našeg filma, kazao je Grlic.

On je kazao i da je snimio dva završetka za film, ali da nije imao dovoljno financijskih sredstava da na filmsko tržište plasira dvije kopije.

Adis Bakrac predvodio je ekipu filma "Ostavljeni" koji je svjetski premjeru takoder imao u Karlovym Varyma.



- Otkad sam dobio scenarij pa sve do kraja i postprodukcije prošlo je cetiri godine, što je sasvim pristojno vremensko razdoblje da se na ovim prostorima napravi film, kazao je Bakrac.

Producenti Almir Šahinovic i Marijo Vukadin složni su u tome da je filmove u regiji moguce raditi samo putem koprodukcija te da je to buducnost filmske industrije u regiji.

Producent filmova Jamesa Ivoryja Paul Bradley, koji se na festivalu vec udomacio, kazao je u srijedu da je pogledao sve hrvatske filmove u Areni, te da je iznenaden rasponom tema koje tretiraju, a pogotovo s kolicinom humora sadržanom u njima.

- Uvijek su mi govorili da se hrvatski filmovi snimaju za Hrvate, no to nije istina. Vaši filmovi imaju veliki medunarodni potencijal i mislim da ih je moguce plasirati i na druga tržišta, kazao je Bradley.


Podijeli: Facebook Twiter