Domaće voće - sve po deset kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svake druge nedjelje na placu oko zgrade stare škole u Kaldiru održava se Plac od fruti, akcijska prodaja kaldirskog voća i voćnih prerađevina koju organiziraju sami proizvođači. Kaldirština je, to je već svima znano, najveći istarski proizvođač voća, koje se iz ovog kraja distribuira na tržnice svih istarskih gradova te Rijeke, a među kupcima, kako domaćim tako i stranim, s godinama je steklo solidan ugled.

Šljive, marelice…

Jednom godišnje, najesen kada plodova prirode ima najviše Kaldirci organiziraju Feštu od fruti, sajam s brojnim popratnim gastronomskim i zabavnim sadržajima, no prije mjesec dana pokrenuli su i ovaj novi periodični događaj. I proizvođačima se isplati uštedjeti na gorivu koje bi inače potrošili odvozeći to isto voće do obalnih tržnica, ali i kupcima se dolazak u Kaldir na Plac od fruti isplati, jer se ovdje, u zavičaju u kojemu je uzgojeno, sve voće nudi po jedinstvenoj cijeni od 10 kuna za kilogram.

Kažu prodavači na štandovima Placa od fruti da im kupci dolaze od ranog jutra, kako domaći, tako i turisti iz obalnih kampova. Na internetu su saznali da se u Kaldiru može povoljno kupiti kvalitetno domaće voće neposredno nakon branja, direktno od proizvođača, pa im nije teško potegnuti par desetaka kilometara u unutrašnjost, a možda nabavku voća spoje i s nekim zanimljivim izletom.

Na posljednjem Placu od fruti, minule nedjelje, u ponudi su se našle breskve, kruške, jabuke, nektarine, šljive i marelice. Marelice su već na izmaku, za dva tjedna možda ih već više neće biti. Šljive koje su ponuđene ove nedjelje su one krupnijih, okruglastih sorti, dok će one starinske plave i veličinom dosta manje domaće kreke dozrijeti tek krajem kolovoza. Jabuke i kruške također će tek u narednim tjednima dozrijevati u većem rasponu sorti koje se uzgajaju na Kaldirštini, a kad smo već kod krušaka, koje su za kaldirski kraj najpoznatije i zapravo su njegov zaštitni znak, u aktualnoj ponudi najzastupljenije su kruškice sorte meloni, poznate po tome što ne podnose špricanje zaštitnim sredstvima, čak ni na susjednim parcelama.

Sljedeći 23. srpnja

Osim svježeg voća, proizvođači na svojim štandovima nude i voćne sokove, flaširane kompote, džemove i voćne namaze iz vlastite proizvodnje. Plac od fruti pokazao se kao vrlo uspješan eksperiment, koji je i kupcima pružio priliku da povoljnije nabave kaldirsko voće, i proizvođačima da na jednostavniji način plasiraju svoje proizvode. Sljedeći Plac od fruti u Kaldiru održat će se u nedjelju, 23. srpnja. (Davor ŠIŠOVIĆ)




Podijeli: Facebook Twiter