Domaće lignje posebna su poslastica

(J. PREKALJ)
(J. PREKALJ)

Unatoč tome što u ovom mjesecu obično pišemo i objavljujemo recepte prigodne za nadolazeće blagdane, ne mogu se oteti porivu da potražim i ponudim četiri recepta s lignjama. Sada im je prava sezona, a neposredan povod je drugo izdanje Dana jadranskih lignji, hvalevrijedna gourmet manifestacija koja će se u desetak restorana na sjeverozapadu Istre održavati do 6. siječnja. Organizatori su turističke zajednice Umaga, Buja, Novigrada i Brtonigle. Posljednja je to ovogodišnja gourmet manifestacija u Istri, a trebala bi, upravo u ovo pred i postblagdansko vrijeme motivirati domaće ugostitelje da osmisle neke malo drugačije recepte s domaćom lignjom. Jer, jadranska je lignja bitno drugačija od onih s Atlantika i Pacifika, a znalci smatraju da joj je meso ukusnije i mekše te vrlo bogato mineralima i vitaminima. (V. MEDVEDEC)

Na žaru po ribarski

Sastojci: 1 kg svježih lignji, maslinovo ulje, sol, papar

Priprema: Lignje bez čišćenja pecite s obje strane na vrućim gradelama premazujući ih maslinovim uljem. Kad su pečene, položite ih na pladanj, posolite i popaprite, podlijte s decilitrom maslinovog ulja i služite vruće. (Ribarski recept Roka Beroša iz Bratoša)

Lignje peškarija

Sastojci: 1 lignja od oko pola kg, sok jednog limuna, sol, papar, 5 dag rikule, pola dl crnog vina, balzamična kvasina

Priprema: Svježoj lignji očistite utrobu i kožu. Glavu i krakove stavite sa strane, a tijelo oštrim nožem izrežite u tanke duguljaste ploške. Položite ih na pladanj i oblikujte smotuljak koji pokapajte sokom limuna, posolite i popaprite. Oko lignje rasporedite rikulu i ukrasite s u vinu reduciranim balzamičnim octu. (Zlatko Marinović - Noštromo)

Punjene lignje

Sastojci: 4 lignje, 3 režnja češnjaka, 6 dag mrvica, svežanj peršina, pola dl maslinovog ulja, sol i papar - sir ribanac ili pršut po želji

Priprema: Očistiti lignje, odvojiti krajeve i usitniti ih. Zajedno s mrvicama, usitnjenim peršinom i češnjakom, dvije žlice ulja (te ukoliko želite s malo sira ili pršuta) začiniti i dobro promiješati. Time napuniti lignje. Zatvoriti ih štapićima i pirjati na laganoj vatri. Možete dolijevati malo bijelog vina. Poslužiti ih tople s blitvom prelivenom umakom u kojem su se pirjale.

 

Cartoccio sa špagetima

Sastojci: 800 g lignji, sol, ljuta papričica, žlica nasjeckanog peršina, 100 g maslina, 50 ml bijelog vina, 2-3 žlice limunovog soka, 50 ml maslinovog ulja, 2 režnja češnjaka, 300 g špageta, 1 žlica Vegete

Priprema: Špagete napola skuhajte u kipućoj posoljenoj vodi, ocijedite ih i ohladite. Očišćene i oprane lignje narežite na kolutiće, a masline očistite od koštica. U odgovarajuću zdjelu stavite pripremljene špagete i lignje, dodajte maslinovo ulje, limunov sok, masline, vino, protisnuti češnjak i narezanu ljutu papričicu. Pospite Vegetom i peršinovim listom pa sve dobro izmiješajte. Papir za pečenje izrežite na četiri veća pravokutnika te na njih ravnomjerno rasporedite pripremljenu mješavinu liganja i špageta. Papir savijte, a krajeve zavežite koncem. Pripremljene paketiće stavite na lim i pecite u pećnici zagrijanoj na 230 stupnjeva Celzija 15-20 minuta. (Izvor: Coolinarika)


Podijeli: Facebook Twiter