Domace barke ostaju u Valbandonu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lucica u Valbandonu uskoro dobiva novu dimenziju i ustroj, prema najavi upravitelja pulske Lucke uprave Donalda de Gravisija. MUP je tu lucicu predao na gospodarenje Luckoj upravi, koja ce ubuduce voditi racuna o tom dijelu priobalja izmedu Pule i Fažane, a na kojem je vladao poprilicni kaos.

Mještani su na molovima samovoljno postavljali vezove, zbog cega je nedavno utvrdeno da ima otprilike dvjestotinjak plovila više u odnosu na postojeci broj veznih mjesta. Premda se govorilo da ce se ta plovila morati iseliti, De Gravisi kaže da postoji velika vjerojatnost da ce sve barke moci ostati u Valbandonu.

- Sacinili smo detaljan popis svih vezanih plovila i utvrdili da onih legalno vezanih ima oko 180, ciji vlasnici uredno posjeduju stari ugovor s MUP-om. Svima njima cemo na kucne adrese postali nove ugovore i uplatnice za korištenje veza. Cijena ce biti 100 kuna po dužnom metru plovila za godinu dana, kaže on.

- Ostaje nam otprilike 300 plovila koja nisu sto posto u reguli s papirima i nama su nedefinirana. Njih cemo rješavati postepeno i postoji jaka vjerojatnost da cemo morati udaljiti vrlo mali broj plovila. U tu skupinu svakako spadaju stranci i turisti, koji su godinama unazad navikli baciti betonski bok u more i jednostavno vezati barku ili gumenjak za mol. Toga više nece biti, a ujedno planiramo kategorizirati vezove po velicini plovila. Time cemo dobiti veci broj vezova pa najvjerojatnije niti jedna domaca barka nece morati napustiti lucicu, istice De Gravisi.

Prema rijecima De Gravisija, postojeci molovi u Valbandonu ce se sanirati, a u planu je i odmuljivanje podmorja u vali. Taj ce se posao financirati iz sredstava naplate veznih mjesta.



Nakon što se uredi lucica u Valbandonu slijedi uvodenje reda u luci Krnica. Nakon deset godina postojanja pulske Lucke uprave ona ce urediti sve svoje luke.


Podijeli: Facebook Twiter