Domaca roba nema kineske cijene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tekstilna firma Marytess iz Buzeta vec se duže vrijeme suocava s poteškocama. Nedavno je za 50 posto smanjila proizvodnju, a na udaru se našlo 11 radnih mjesta. Radnicama tece otkazni rok i do kraja godine planiraju im se isplatiti otpremnine, dok je jedan radnik na cekanju. U firmi je ostalo 13 radnica, ukljucujuci i one na porodiljnom dopustu.

Ne bi li opstao na tržištu, Marytess je krajem prošle godine otvorio trgovinu za prodaju vlastitih proizvoda, no ni to mu nije omogucilo da zadrži dosadašnji opseg proizvodnje.

- Usprkos svemu ne namjeravam zatvoriti pogon, izjavila je direktorica i vlasnica Marytessa Marija Ribaric.

Tekstilce najviše muci problem naplate potraživanja, ali i nelojalna kineska konkurencija. Hrvatsko tržište, kaže Ribaric, preplavljeno je kineskom robom.

- Svi žele kvalitetne domace proizvode i pamuk, ali po kineskim cijenama, rijeci su kojima Ribaric oslikava stanje na domacem tržištu i problem plasmana hrvatskih proizvoda. U ovo recesijsko vrijeme kupuje se ono što je jeftinije pa makar bilo i manje kvalitetno, iako domaci proizvodi još i nisu toliko skupi koliko bi trebali biti ako se uzme u obzir kvaliteta rada i sirovine.

Marytess, koji je nekad u dva pogona u Pazinu i Buzetu zapošljavao 80 djelatnika, sada je spao na njih trinaest, a tek mu predstoji grcevita borba za opstanak na tržištu.

- Dio proizvoda nastojat cemo prodati u vlastitoj maloprodaji, a cilj je plasirati ih i diljem Hrvatske, ne bismo li zadržali radna mjesta. Opterecuje nas medutim visoka cijena radne snage i niska cijena koja se postiže u poslovima dorade, kaže Ribaric.

Marytess je poceo s radom prije šesnaest godina. Od samih pocetaka bavio se lohn-poslovima, konfekcioniranjem djecje, ženske i muške trikotaže za Benetton, a nakon raskida ugovora s Talijanima okrenuo se domacem tržištu.

- Nikada nam nije bilo teže. Rijetki su kupci koji uslugu šivanja ili preuzetu robu placaju na vrijeme, kaže Ribaric. U Istri je u zadnje vrijeme zatvoreno nekoliko tekstilnih pogona, a preostali muku muce kako preživjeti.


Podijeli: Facebook Twiter