Domaća rakija kako medižija na fešti u Humu


Proizvedene su na tradicionalan način baš kao što se to u Istri radi od davnina, a da osim što su ljekovite, u malim količinama naravno, i griju, uvjerilo se šestotinjak posjetitelja koliko ih je hladnu i vjetrovitu jesenju nedjelju provelo u Humu. Jedinstvena takve vrste, specijalizirana za popularne istarske žestice, 12. smotra domaćih rakij, pod sloganom "Domaća rakija je naša medižija", okupila je 47 proizvođača iz Istarske i Primorsko goranske županije, Dalmacije i Zagreba, sa 109 uzorka rakija od grožđanog dropa, dijelom i aromatiziranih s ljekovitim travama i raznim voćem poput grožđa ili smokvi.

Hum se već odavno profilirao kao najmanji grad na svijetu, a posljednjih godina postao je prepoznatljiv i po istarskim rakijama. Nakon rakija s travama, voćem i šumskim plodinama upravo su uzorci biske brojčano prevladavali među rakijama koje su konkurirale za jednu od nagrada humske smotre.

Veliku platinastu povelju za najbolju rakiju u Istri 2012. godine dobio je Maurizio Radovan iz Višnjana. Za ovo prestižno priznanje izborio se biskom, za koju je imelu, povjerio nam je, nabrao na Buzeštini. Njemu je ujedno pripalo i prvo mjesto u kategoriji biske. Drugo mjesto u kategoriji biske osvojio je OPG Jermaniš iz Kijeke, a treće Franko Gržinić iz Brnobići.

Prvo mjesto među domaćom običnom rakijom, osvojilo je Luka Šegon iz Novigrada, drugo mjesto Miroslav Balog iz Rijeke , a treće Damir Mihelić iz Novigrada. Najbolju rakiju od rude napravio je Maurizio Radovan iz Višnjana, na drugom je mjestu OPG Madalen iz Umaga, a na trećem Raul Krpan Rijeka.

U kategoriji medenice prvo mjesto osvojio je Marinko Banovac iz Sv. Petra u Šumi, a drugo firma Suza T. B. iz Matulja. U kategoriji šljivovice-krekovice prvi je bio Miro Petohleb iz Buzeta, drugo mjesto obrt Đanić iz Podgorača, i treće Luciano Jerončić iz Pazinskih Novaki. Kod brinjevače - smričke prvo mjesto osvojio je Maurizio Radovan iz Višnjana, drugo Bernardis Denis iz Umaga, a treće obitelj Zidarić iz Lindara.

Najboljom rakijom s travama, voćem ili šumskim plodovima proglašena je žestica Marinka Banovca, Sv. Petar u Šumi, druga je Izabell Šimac Pazin, a treća firma Aura Buzet. Za voće u rakiji prvo mjesto dodijeljeno je P. T. O. Loris iz Medaki, Sv. Lovreč, drugo mjesto obitelji Zidarić iz Lindara, a treće mjesto Nenadu Perušiću iz Rijeke.

U novoj kategoriji voćni destilati prvo mjesto pripalo je obrtu Đanić iz Podgorača, drugo mjesto Daliboru Mladeniću iz Viškova, a treće mjesto Mihaelu Perušiću iz Rijeke. Nagrada za najbolju ambalažu pripala je firmi Suza T. B. Matulji.

Zbog doprinosa u popularizaciji rakije, za princa od istrijanske rakije proglašen je Elvino Prodan a za princezu Michela Blagonić. Princu i princezi, u ceremonijalu proglašenja, mačem je dotaknuo oba ramena, aktualni humski župan.

Fešta od rakij bila je prilika za degustaciju žestica, ali i domaćih specijaliteta, maneštri, kobasica, bakalara i kostanji. (Napisala Gordana ČALIĆ ŠVERKO Snimila Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter