Domaća rakija je naša medižija u nedjelju u Humu

(J. PREKALJ)
(J. PREKALJ)

Slatku medenicu, pomalo oporu bisku ili pak aromatičnu brinjevaču i još puno različitih verzija popularnih istarskih žestica moći će degustirati svi oni koji će u nedjelju pohoditi Hum - najmanji grad na svijetu i postojbinu biske, gdje će se uz slogan "Domaća rakija je naša medižija", održati tradicionalna smotra istarskih rakija.

Proizvođači zainteresirani za ocjenjivanje rakija svoje će uzorke moći predati od 12 do 14 sati u Polači u Humu, i to u nekoliko kategorija: biska, domaća obična, rakija s rudom, medenica, šljivovica-krekovica, brinjevača-smrička, rakije s travama, voćem ili šumskim plodinama te voće u rakiji. Dodijelit će se zlatne, srebrne i brončane povelje za svaku vrstu nagrađenih rakija, velika platinasta povelja za sveukupno najbolju domaću rakiju te posebna diploma za najbolju ambalažu.

Posjetitelji Huma imat će prilike degustirati rakije od 14 sati kupnjom čašice za degustaciju. Osim degustacije domaćih žestica proizvedenih na tradicionalan način, baš kao što se to u Istri radi od davnina, organizator najavljuje bogatu gastronomsku ponudu istarskih jela te zabavni program. Proglašenje najboljih rakija predviđeno je u 17 sati, a slijedi nastup popularnih Gustafa.

Smotra istarskih rakija kontinuirano se, zadnje nedjelje u listopadu, održava već trinaest godina s ciljem popularizacije domaćih rakija kao i Huma - grada biske.

Na fešti od rakije obično sudjeluju proizvođači iz cijele Hrvatske, a posjeti je oko tisuću ljubitelja rakija također iz cijele Hrvatske.

Smotra istarskih rakija održava se u organizaciji Udruge Hum i TZ Buzeta, pod pokroviteljstvom Grada Buzeta i Mjesnog odbora Roč. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter