Domaća mačka doista je rođeni ubojica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mislite da su domaće mačke smo mila klupka krzna koja predu? Nisu! Nova je studija pokazala da su mačke lutalice pravi pravcati ubojice.

Kućni ljubimci koji izlaze van i mačke bez vlasnika glavni su uzrok smrti ptica i malih sisavaca u Sjedinjenim Državama, odgovorne su za nestanak 3,7 milijarda ptica i 20,7 milijarda drugih životinja svake godine, tvrde znanstvenici u studiji objavljenoj u utorak.

Mačke lutalice krive su za najveći broj mrtvih ptica i sisavaca, kaže studija "Utjecaj lutalica na divlje životinje u Sjedinjenim Državama", objavljen u internetskom časopisu Nature Communications.

Riječ je o prvoj studiji koja je kompilirala i sustavno analizirala grabežljivost mačaka. Po studiji, mačke izazivaju "znatno veći mortalitet divljih životinja nego što se prije mislilo", te su vjerojatno najveći pojedinačni izvor smrtnosti ptica i sisavaca povezan s čovjekovim dolaskom u SAD.

Znanstvenici sa instituta Smithsonian i američkog ureda za ribe i divlje životinje tvrde da je većina ptica koje ubiju mačke u SAD-u bez Aljaske i Havaja pripada autohtonim vrstama poput crvendaća, zeba i sjenica.

U gusto naseljenim urbanim sredinama u kojima su rijetke autohtone divlje životinje, kažu istraživački, mačke uglavnom love neautohtone miševe i štakore. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter