Domaća kužina za više od tri tisuće posjetitelja

Domaćica Erna Radićanin iz agroturizma Pineta u Svetom Martinu (M. RIMANIĆ)
Domaćica Erna Radićanin iz agroturizma Pineta u Svetom Martinu (M. RIMANIĆ)

Ministar turizma Darko Lorencin otvorio je preksinoć u agroturizmu Pineta u Svetom Martinu na Labinštini ovogodišnje šeste Dane otvornih vrata istarskih agroturizama, koji će potrajati do posljednjeg vikenda u studenom. Sjetio se svojih početaka u Turističkoj zajednici Istarske županije u kojoj se bavio razvojem agroturizma, a upravo mu je Pinata bila jedna od prvih aktivnosti. Ona je školski primjer agroturizma jer ima poljoprivrednu proizvodnju i plasman vlastitih proizvoda, rekao je Lorencin. Takav pristup turističkoj ponudi promijenio je sliku središnje Istre. Istakao je i socijalni efekt agroturizma kroz koji se mogu plasirati i poljoprivredni proizvodi iz okolice i njima obogatiti ponuda autohtonih proizvoda na kojima se temelji moderna kuhinja.

Sudjeluje njih 14

Organizator Dana je AZRRI, a Igor Merlić, zamjenik člana uprave te agencije podsjetio je kako ove godine u manifestaciji sudjeluje ukupno 14 agroturizama. To svjedoči kako za ovu manifestaciju vlada veliko zanimanje stoga će biti otvorni i subotom. Ove je godine više uloženo u marketing ne samo u Istri već i Rijeci i Primorsko - goranskoj županiji, odakle dolaze mnogi gosti, a očekuje ih se više od tri tisuće.

Labinski gradonačelnik Tulio Demetlika poručio je da je agroturizam Pineta s ostalima u okolici doprinio lokalnoj zajednici u potpunosti ispunivši svoj glavni cilj, a to je plasman lokalnih proizvoda i poticanje proizvodnje tipičnih lokalnih proizvoda. To je doprinijelo da turistička sezona na Labinštini ne traje samo četiri mjeseca. Denis Ivošević, direktor TZ Istarske županije, pokrovitelj odgađanja dodao je kakao agroturizmi djeluju u sinergiji s vinarijama, uljarama, malim obiteljskim hotelima i ruralnim vilama, a sve to omogućuje godišnju realizaciju od milijun noćenje.

- Turistička sezona u središnjoj Istri traje cijelu godinu jer smo gostima ponudili istarski način života," rekao je Ivošević. Županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović dodao je kako Istra čini trećinu hrvatskog turizma, ali i 50 posto hrvatskog agroturizma, rekao je Antolović.

Domaćica Erna Radičanin, rekla je kako je agroturizam Pineta pokrenut 1999., a od tada se stalno i mnogo ulagalo, pa danas uz ugostiteljski objekt raspolaže s 20 ležajeva za smještaj gostiju. Uz to ima vlastitu proizvodnju vina, suhomesnatih proizvoda, sireva i drugih namirnica, a ljudi takvu, domaću hranu, najviše vole, kaže Erna Radičanin. Da je hrana u Pineti itekako ukusna mogli su se osvjedočiti brojni gosti i uzvanici protekle subote. Nakon domaćeg aperitiva mogli su uživati u maneštri s foron, lazanjama sa šugom od kokoše i kao desert u pjeni od svježeg sira s jabukama. Jelovnik su nakon domaćeg aperitiva odlično nadopunjavala njihova odlična domaća vina. Ugođaj su svirkom i plesom upotpunili članovi Folklornog društva Pazin, a labinski gljivari iz Društva Martinčica priredili su zanimljivu izložbu gljiva. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter