Domaca jela adut našeg turizma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Projekt "Hrvatska autohtona kuhinja", podnošenje prijave za utvrdivanje posebnog standarda, važnost projekta za definiranje i brendiranje hrvatske autohtone kuhinje, neke su od tema o kojima se raspravljalo na jucerašnjoj prezentaciji tog nacionalnog projekta u dvorani poreckog Obrtnickog doma. Bila je to i jedina istarska prezentacija od desetak njih koliko ih je u posljednjih mjesec dana održano diljem zemlje.

Pravilnik o utvrdivanju posebnog standarda kojim se po prvi put utvrduje što su autohtona jela i cime je postavljen temelj za brendiranje hrvatske kuhinje i restorana, kao jednih od vodecih aduta domaceg turizma, stupio je na snagu prije nešto više od mjesec dana, a definira nacin utvrdivanja dodjele posebnog znaka, proceduru dostavljanja zahtjeva za utvrdivanje posebnog standarda, graficki izgled same oznake i pregled jela gastronomske baštine.

Rijec je o projektu zahvaljujuci kojem ce se ugostiteljski objekti moci okititi oznakom autohtone kuhinje, ukoliko na svojem jelovniku imaju barem 70 posto jela s popisa od oko tristotinjak jela za koje je radna skupina utvrdila da su autohtoni. Oni koji na svom jelovniku nemaju taj postotak moci ce pak staviti malu oznaku autohtonosti u jelovnik uz autohtono jelo iz svoje ponude. Popis jela sacinjen je zajednickim radom predstavnika Ministarstva turizma, Obrtnicke i Gospodarske komore, Kuharskog saveza.



"U Istri su to jela sa šparugama, fuži i ostala autohtona jela", rekla je Tatjana Gredicak, nacelnica odjela za ruralni turizam Ministarstva turizma. Pritom je dodala da su prilikom prezentacija reakcije ugostitelja bile uglavnom pozitivne.

Damir Crleni dodao je da Kuharski savez, na cijem je celu, na ovom projektu radi od 2006. godine, te da je on važan ne samo za ugostitelje vec i za proizvodace s malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji proizvode domace namirnice.

- Cijeli taj projekt nije konacan, tako da ce se popis jela moci proširivati. U Istri se zahvaljujuci Istarskoj županiji vec puno toga napravilo na razvoju autohtone kuhinje. Svi smo prije svega ponosni na raznolikost slavonske, dalmatinske, istarske kuhinje i jedna smo od rijetkih zemalja koja se može pohvaliti tolikom raznolikošcu. Konacno dajemo gostima jednu drugu viziju hrvatske gastronomije vec na samom ulasku u restoran, a ugostiteljima omogucavamo da budu gastronomski prepoznatljivi, kazao je Crleni.

- Pravilnik je donijet i ugostitelji se mogu prijaviti i zatražiti znak Hrvatske autohtone kuhinje na web stranicama Ministarstva turizma, Gospodarske i Obrtnicke komore na kojima se nalaze formulari i sve upute kako se prijaviti, a zahtjeve ce odobriti komisija. Prvi hrvatski restorani mogli bi dobiti oznake vec za nekoliko tjedana, rekao je Zlatko Puntijar, predsjednik Ceha ugostitelja Hrvatske obrtnicke komore.

Na prezentaciji je bilo okupljeno oko tridesetak ugostitelja, predstavnika turistickih zajednica, turistickih agencija i hotelijera. Tullija Ferneticha iz brtoniškog restorana San Rocco zanimalo je znaci li pravilnik da jedan restoran koji je priznat u Europi, a nema priznata autohtona jela nece dobiti oznaku u odnosu na neku manju konobu koja ima cetiri-pet autohtonih jela i ima pravo na oznaku, te mogu li oznaku dobiti restorani u Istri koji na svom meniju imaju i slavonska jela.

Od Puntijara je dobio odgovor da je popis jela podložan proširivanju, te ce se na njemu naci i druga jela, ali ih je potrebno prijaviti i, ukoliko dobiju odobrenje radne skupine, mogu uci u listu autohtonih jela i dobiti oznaku. Na pitanje mogu li oznaku dobiti restorani uz more koji nude slavonsku kuhinju, veli da to nije problem.

- Jer to bi onda znacilo da oznaku ne bi mogao dobiti niti jedan restoran u Zagrebu koji ima riblji meni, ili niti jedan restoran u Zagrebu koji ima istarsku kuhinju. Za jednog Japanca mi smo mali grad i on kada dode u restoran želi probati autohtonu hrvatsku kuhinju. Mogu reci da smo jedna mala zemlja koja ima bogatstvo okusa i ne vidim razloga da se u restoranima ne nude i autohtona jela iz svih krajeva zemlje, rekao je Puntijar.

Tajnik poreckog Udruženja obrtnika Robert Velenik zanimao se što je sa sezonskim jelima i prijavljuju li se ona svaki put za oznaku. "Ne, ali ako je sezona šparuga i takvo jelo stoji u jelovniku onda ih ugostitelj mora imati i u restoranu", odgovorila je Gredicak.


Podijeli: Facebook Twiter