Domaća i friška namirnica je ključ uspjeha

David Skoko (D. ŠTIFANIĆ)
David Skoko (D. ŠTIFANIĆ)

- Dođi u Portić u oštariju kod maloga Blaškovića prije škvera od Vita Papa, tamo ćemo sisti i proćakulati o svemu ća te zanima stari, rekao mi je u brzinskom telefonskom razgovoru moj stari znanac, dugogodišnji prijatelj i danas jedan od najpoznatijih hrvatskih kuhara i ugostitelja Banjolac David Skoko iz konobe Batelina.

Povod za razgovor s njime izvan njegove konobe je Davidovo sudjelovanje u ovogodišnjoj sezoni serijske emisije "Jezikova juha" koja se sutra počinje emitirati na RTL televiziji. Na samom početku našega razgovora David mi je naglasio da ni u kom slučaju ne zaboravim navesti da uz njega u emisiji sudjeluje i njegov prijatelj Ivan Zidar te da napišem dobru priču tako da mama Ada bude ponosna na svoga sina.

- Uspjeh kojeg je naša konoba postigla u ovih 15 godina, od male, skromne obiteljske konobe do najboljeg hrvatskog restorana nije mala stvar. U Batelini svi imaju svoju ulogu i kuhaju ono što najbolje znaju. Meni je pripala ova kreativnija kuhinja za koju mislim da je dobro prihvaćena kod gostiju. Spoj tradicije, kreativnosti i domaćeg proizvoda i sezonska namirnica su idealna kombinacija za uspjeh. To smo mi doživjeli unazad dvije godine kada smo bili na vrhuncu našeg posla i dali smo maksimalnu kreativnu energiju u posao. Sada to jednostavno održavamo i nastojimo biti svaki dan sve bolji, kaže David.

Biti dio glavnog glumačkog dvojca u RTL-ovoj sezoni "Jezikove juhe" za Davida Skoku je avantura.

- Iako smo o tom projektu razgovarali puno prije i tada sam ih odbio jer me nije zanimalo, danas mi je to u stvari jedna avantura i dobro iskustvo. Svaki tjedan je jedan novi izazov, susrećemo se s novim ljudima i zanimljivo je. U ovih mjesec dana otkad smo počeli snimati emisije susreo sam se sa stvarima za koje sam mislio da u ugostiteljstvu ne postoje. Tvrdoglavi ljudi, šporkica, neznanje, bezuspješni trud? Nisam znao da neki ljudi mogu razmišljati o ugostiteljstvu na takav način kakav sam osjetio u pojedinim lokalima. Teško je pomoći čovjeku čiji je gastro vrhunac gablec od 25 kuna. Gledaš ljude kako se trude i ne ide im, gube se u nabavi namirnica te od jeftinih smrznutih i loših proizvoda pokušavaju napraviti dobar pijat. Šansa svakog ugostitelja je lokalni i domaći proizvod pripremljen na dobar način. Jer pasta carbonara, pizza i ćevapi ne jamče kulinarski uspjeh, priča nam David. Dotakli smo se vruće teme za svakog ugostitelja, a to je ocjena hrvatske gastro ponude ljeti i zimi. David kaže da tu ima puno za pričati.

- Turistička gastro ponuda je jedno, a imati svoj "film" u kužini kao što to imamo mi u Batelini je nešto sasvim drugo. Svaka turistička regija kao što je Istra mora imati gastronomsku ponudu za široku masu. No, ono što u posljednje vrijeme radi Istra je jako dobro. Spaja se lokalni proizvod sa sezonskim namirnicama i domaćom pričom u svježoj varijanti. I toga treba biti sve više ne bi li postali prepoznatljivi kao jedno dobro gastronomsko odredište, ističe David.

I za kraj - pitanje o obitelji. Zanimalo nas je nedostaju li mu djeca, supruga, roditelji, kolege i gosti Bateline. Jako puno, kaže David.

- U dva mjeseca koliko ću izbivati iz kuće, neće biti laka. Već sad mi moja dica, žena i fameja fale za riknut. Da sam znao da će biti tako naporno, mislim da se ne bih prihvatio te izazovne avanture. Vraćam se zadnji tjedan u listopadu i obećavam svima u Batelini i doma da ću biti jako, jako dobar i nasmijan, zaključio je svoju štoriju David Skoko.

Batelina od pokojnega dida

Davidova supruga Ana uvijek vedra duha, nasmijana i simpatična, svakog petka s djecom dočeka Davida. Dođe u petak i u ponedjeljak ujutro već odlazi, kaže Ana.

- Svaki put kad dođe kući, kaže mi da se prošećemo do Portića ne bi li išao vidjeti brod. Skokne na malo na batelinu i isprazni vodu, malo skokne do ribarskog broda, napravi đir po koverti i vrati se na kopno. Kao da bez broda ne može. Ova batelina je u stvari barka od njegovog pokojnog djeda koju je otac Danilo pronašao kod prijatelja i otkupio ju te sredio, kaže nam Ana. (Piše Cristian Bruno GALIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter