Domaca buža u svjetskom vrhu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najnoviji talijanski vodic najboljih svjetskih ekstradjevicanskih maslinovih ulja Flos Olei za 2011. godinu razveselio je istarske maslinare, tim više jer je u 15 najboljih svjetskih ulja ušlo ono Klaudija Ipše na Bujštini te obitelji Belci iz Vodnjana.

Iako još nije izašao iz tiska, vec se sada znaju rezultati ocjenjivanja koji su objavljeni na internetu. Nije naodmet reci da je ovaj vodic, ciji je glavni urednik svjetski poznati ocjenjivac maslinova ulja i novinar Marco Oreggia, koji iznimno cijeni istarska ulja, alfa i omega maslinovih ulja u svijetu te da je i pod prijašnjim imenom L'extravergine proglašen svojevrsnom Biblijom ekstradjevicanskih maslinovih ulja.

Odmah nakon Toskane
Ipša je priznanje dobio za svoje ulje od sorte frantoio, a Belci za domacu bužu. Ova obojica naširoko poznata istarska maslinara, koja su trenutno u punom jeku berbe, više su nego oduševljena ovom nagradom koju dobivaju prvi put. Inace, u vodicu su zastupljeni vec šest godina.

- To je nešto najljepše što se može dogoditi jednom maslinaru i to mi je definitivno najdraže priznanje koje sam dosad dobio. Tim više što sam priznanje dobio za kvalitetu svoga ulja, kazao nam je uzbudeni Ipša.

Belci je pak posebno oduševljen jer je nagradu dobilo jedno ulje od autohtone sorte buže, na cijoj se promociji zajedno s drugim istarskim autohtonim sortama, kao što je vodnjanska crnica, rozinjola, moražola ili žižolera, radi vec godinama.

- Naravno da nam takvo priznanje, uz mnoga druga koja smo dobili na svjetskoj razini, jako puno znaci. To je priznanje za dosad postignute rezultate, a drago nam je i da smo uspjeli doci do izražaja. Isto tako jako smo zadovoljni jer smo to postigli jednom našom autohtonom sortom, odnosno ona je ušla medu najbolja svjetska ulja, rekao je Belci.

Uz njih, posebno priznanje za svoja ulja uvrštenjem u ovaj vodic dobila su još 42 istarska maslinara te jedan iz Dalmacije, što znaci da je u ovom izdanju u odnosu na lanjsko cetiri istarska maslinara više. Takoder, po brojnosti, Istra je time zauzela drugo mjesto u vodicu nakon Toskane. Inace, u ovoj publikaciji zastupljene su 42 zemlje s pet kontinenata.

Ocjene i bodovi
Da bi ulje uopce bilo uvršteno mora proci strogo ocjenjivanje koje se na kraju ocituje bodovima. Po broju bodova istarsku kvalitetu ulja predvode Sandi Chiavalon, Stancija Meneghetti, obitelj Belic i Klaudio Ipša s 94 od maksimalnih 100 bodova.

Inace, dosad su se medu 15 najboljih svjetskih ulja iz Istre našli obitelj Balija iz Fažane, Olea B.B., odnosno obitelj Belic, Sandi Chiavalon te Stancija Meneghetti.

Takoder, posebno priznanje ovog vodica dobio je direktor istarske Turisticke zajednice Denis Ivoševic koji je tada bio procelnik županijskog Odjela za turizam i to kao predstavnik regije koja je ucinila najveci pomak u razvoju i promociji maslinarstva u posljednje vrijeme. Prezentacija vodica uz prigodnu dodjelu nagrada održat ce se 25. studenog u Rimu.


Podijeli: Facebook Twiter