Doma im je najljepše, ne žele u dom

Milica Krušvar sa voditeljicom Odjela pomoći u kući
Milica Krušvar sa voditeljicom Odjela pomoći u kući

- Dobra mi je. Zlatna. Sve mi napravi kaj joj rečem. Počisti, donese drva, zadovoljno će 86- godišnja Milica Krušvar iz sela Juradi prokomentirati gerontodomaćicu Ivanku Flego koja je obilazi tri puta tjedno. Milica Krušvar korisnica je usluga Odjela pomoći u kući koji djeluje u sklopu Doma za starije Buzet. Udovici bez djece dolazak gerontodomaćice i pomoćnog djelatnika Mavra Grželja puno znači.

- Mavro mi pripremi drva za zimu i pet puta tjedno donosi topli obrok. Zadovoljna sam. Najviše me pjaži gusta juha od gljiva, riba, meso, maneštra, nabrojati će vitalna starica.

Dva puta tjedno

U Pavletićima kod Ročkog Polja, u omanjem selu sa svega osam stalnih stanovnika posjetili smo 50- godišnjeg Edija Černeku koji isto živi sam, a zbog narušenog zdravlja također je korisnik usluga pomoći u kući.

- Gerontodomaćica mi dolazi dva puta na tjedan, malo popričamo, ona počisti kuću, donese mi drva, kaže Edi. Vrijeme si krati gledanjem televizije. Omiljen mu je kviz sa Dreletom, a svakog petka donesu mu Glas Istre. - Dok sam radio u pivovari kupovao sam ga svaki dan, a sada samo petkom zbog televizijskog programa, kaže Edi.

- Usluge pomoći u kući koristi 79 korisnika koji ostvaruju to pravo temeljem rješenja buzetske podružnice Centra za socijalnu skrb u Pazinu ili temeljem ugovora kojeg sklapaju s Domom za starije, kaže voditeljica Odjela pomoći u kući Sanja Rupena. Pored institucionalne skrbi, buzetski Dom pruža naime i izvaninstitucionalnu skrb kroz socijalne usluge odjela pomoći u kući koje se provode na buzetskom i laniškom području, na zahtjevnom terenu koji obuhvaća čak 312 četvornih kilometara i brojna raštrkana naselja bez javnog prijevoza. Riječ je o obavljanju kućanskih poslova, održavanju osobne higijene, uređenju okućnice, piljenju drva i tehničkim poslovima u domu korisnika, prijevozu, organiziranju prehrane i zadovoljavanju drugih svakodnevnih potreba.

Samačka domaćinstva

- Ovih hladnih siječanjskih dana u vrijeme viroza pojačane su potrebe za prijevozom do liječnika, za dostavom lijekova i namirnica, kaže Rupena. U Odjelu pomoći u kući zaposlene su tri gerontodomaćice i jedan pomoćni radnik, a najtraženije su usluge kućanskih poslova i dostave toplog obroka.

- Starijima usluge pomoći u kući omogućavaju duži ostanak u vlastitom domu, a znamo da su najsretniji kada mogu ostati što duže u svom domu, prije smještaja u instituciju. Znači im to i jednu sigurnost, jednu podršku, svjesni su da u svakom trenutku imaju nekoga na koga će se moći osloniti. Žive većinom u samačkim staračkim domaćinstvima pa im je dolazak gerontodomaćice od velikog značaja jer su usamljeni, ističe Rupena.

- Socijalne usluge pomoći u kući omogućavaju našim starijim i nemoćnim sugrađanima da što dulje ostanu u svojim domovima pa im je sve kasnije potreban smještaj u instituciju. Dom za starije osobe Buzet je provoditelj usluga pomoći u kući temeljem licence za rad, a navedene usluge dobivaju korisnici s buzetskog i laniškog područja. S Općinom Lanišće imamo sklopljen Sporazum o suradnji kojim se financira rad gerontodomaćice koja provodi usluge na području Općine Lanišće. S Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku imamo sklopljen aneks ugovora za 2017. godinu te prema broju pruženih usluga, temeljem rješenja nadležnog centra za socijalnu skrb, nakon što ispostavimo račune, resorno ministarstvo po cijenama koje je ono odredilo, dostavlja nam sredstva za te usluge, kaže ravnateljica Doma za starije Gordana Helen Šišović.

Ravnateljica Doma za starije istaknut će da bez financijske podrške Grada Buzeta koji financira rad dvije gerontodomaćice, pomoćnog radnika i voditeljice Odjela pomoći u kući provođenje ovog programa ne bi bilo moguće.

Sufinancira i županija

- Naša ustanova nastoji podići standard u pružanju ovih usluga pa se prijavljujemo i na javne natječaje od kojih posebno ističem natječaj Istarske županije za financiranje projekata iz područja zdravstva i socijalne skrbi. Prošle smo godine zahvaljujući sredstvima koje je Županija odobrila za naš projekt "Doma je najljepše" zaposlili jednu gerontodomaćicu na puno radno vrijeme i time omogućili kontinuitet u pružanju socijalnih usluga pomoći u kući tijekom cijele godine. Korisnici koji nemaju pravo ostvariti usluge pomoći u kući temeljem rješenja nadležnog centra za socijalnu skrb mogu sklopiti s nama ugovor za navedene usluge. Važno je reći da nam prihodi od ovih usluga pored zapošljavanja novih radnika omogućavaju i ulaganje u opremu od čega bih posebno istakla nabavku prilagođenog vozila za prijevoz gotovih obroka koje udovoljava visokim kriterijima HACCP-a. Vozilo smo nabavili početkom prošle godine, a otplaćujemo ga putem kredita, rekla je Helen Šišović. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter