Dom za odgoj mladeži: Nužna stambena zajednica

Korisnici dijele dnevne obveze (D. MEMEDOVIĆ)
Korisnici dijele dnevne obveze (D. MEMEDOVIĆ)

Stara austrougarska Vila Toscana iz 1888. godine na pulskom Monte Zaru već je 53 godine dom brojnoj djeci i mladeži s raznim oblicima poremećaja u ponašanju. Trenutno je u domu, na temelju rješenja Općinskog suda ili Centra za socijalnu skrb, smješteno 25 korisnika u dobi od 15 do 20 godina, podijeljenih u četiri skupine, dvije ženske i dvije muške. Uz njih tu je i pet korisnika poludnevnog boravka koji dolaze prije ili nakon nastave.

Proteklog je tjedna izabran novi ravnatelj Damjan Bistričić, koji nas je proveo domom.

- Provodimo tretman resocijalizacije uz stalni smještaj, poludnevni boravak te produženi stručni postupak pri školama koje korisnici pohađaju. Svaka od četiri odgojne skupine smještena je na svom odjelu, a svaki odjel ima zaseban dnevni boravak, sanitarni čvor te dvokrevetne i trokrevetne sobe. Blagovaonica je zajednički prostor i nalazi se u prizemlju. Svi korisnici imaju obaveze, sudjeluju u kreiranju prehrambenih menija, a potom u čišćenju i pospremanju, stoga su organizirana dežurstva i smjene. Treba reći da zadnjih godina prednjači broj ženskih korisnica. Nadzor je konstantan pa u tri smjene, dakle 24 sata, o korisnicima brine 12 djelatnika, kaže Bistričić.

- Velika nam je želja, ali i potreba, da se mladima nakon završenog tretmana u domu, olakša osamostaljivanje i snalaženje u životu izvan ustanove. Zbog toga nam je neophodno potrebna stambena zajednica, kao prijelazna etapa između institucionalnog tretmana i samostalnog života, doznajemo od Bistričića. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ; snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter