Dom u funkciji razvoja lovstva i lovnog turizma

Graciano Prekalj i Željko Vlahović svečano otvaraju Lovački dom u Pazinu (M. RIMANIĆ)
Graciano Prekalj i Željko Vlahović svečano otvaraju Lovački dom u Pazinu (M. RIMANIĆ)

U nekadašnjoj vojarni, danas Ulici 154. brigade HV-a otvoren je Lovački dom Lovačke udruge "Vepar" iz Pazina. "Lovački savez Istarske županije je svim lovačkim udrugama u Istri putem Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma nastojao omogućiti infrastrukturne objekte, a zahvaljujući Gradu Pazinu uređen je i ovaj Lovački dom", rekao je na otvaranju doma Graciano Prekalj, predsjednik istarskog Lovačkog saveza. Naime, Grad Pazin je ovu zgradu ustupio Lovačkoj udruzi "Vepar", a njeni su članovi zahvaljujući potpori Fonda, ali i vlastitom radu uredili prostore za rad i druženje.

Lovci uložili 80.000 radnih sati

Ovaj je dom značajan za razvoj lovstva i lovnog turizma, ali i za aktivnosti pazinske lovačke udruge, rasprave o planovima i programima rada, za održavanje sjednica i dogovora prije i poslije lova te svega ostaloga što podrazumijeva kvalitetno gospodarenje lovištem.

Željko Vlahović, predsjednik Lovačke udruge "Vepar", kaže kako su aktivnosti oko uređenje doma počele još 2008. kada im je Grad dodijelio ovaj prostor. Nekadašnje vojno skladište trebalo je urediti da bi poslužilo novoj funkciji, rekao je Vlahović. U uređenje doma uloženo je oko 800 tisuća kuna, a počelo je s 85 tisuća kuna inicijalnih sredstava koje je udruga "Vepar" dobila od županijskog Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma. Lovci su u uređenje svog domu u Pazinu uložili više od 80 tisuća radnih sati, na čemu im se zahvalio predsjednik Vlahović, kao i brojnim donatorima koji su darovali materijal te na druge načine pomogli.

Pročelnik županijskog Odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Milan Antolović vjeruje da će Lovačka udruga "Vepar" znati iskoristiti šansu koju će im Županija dati novim zakupom lovišta za narednih 10 godina i da će zahvaljujući kvalitetnoj infrastrukturi stvoriti sve preduvjete za razvoj lovstva i lovnog turizma na ovom području.

Civilni sektor u bivšoj vojarni

Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić podsjetio je na obavezu Grada da svojim prostorima gospodari krajnje odgovorno, a da je ovaj prostor, kao i ostali u sklopu nekadašnje vojarne, više desetljeća bio zatvoren za građane.

- Sada su ti prostori otvoreni, a građani njima upravljaju kroz udruge koje ovdje djeluju. Osim lovaca u nekadašnjoj vojarni djeluju Klub bikera, Folklorno društvo, Limena glazba, Karate klub, Veleučilište, Šumarski institut te Društveni centar Veli Jože, civilni je to sektor koji daje bogatstvo raznolikosti društvenog života na području Pazina, rekao je Krulčić.

Prostor i za druge gradske udruge

Radi se o zgradi koja se tlocrtno prostire na 94 četvorna metra, a s natkrivenom terasom ima oko 120 kvadrata. Lovački dom sada raspolaže s dva ureda, arhivom, vanjskim i unutarnjim sanitarnim čvorom te polivalentnom salom za sastanke na katu. Budući da je prilično prostran, moći će ga, osim lovaca, za svoje aktivnosti koristiti i druge udruge i organizacije s područja grada Pazina. Lovačka udruga "Vepar" trenutno okuplja 236 članova, prosječne dobi 65 godina. Predsjednik Vlahović smatra da će uređenje ovog doma potaći i mlađe da im se pridruže, jer lovstvo nije samo lov već i skrb o životinjama, prirodi i čovjekovoj okolini. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter