Dom u Brkacu traži direktora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Natjecaj za imenovanje ravnatelja Doma za psihicki bolesne odrasle osobe Motovun sa sjedištem u Brkacu poništen je 1. veljace, a isti je dan objavljen novi. Tog je dana predsjednik Upravnog vijeca Albert Koraca izjavio kako je natjecaj poništen zbog proceduralne pogreške i to nakon žalbi kandidata koji su se žalili da natjecaj nije isti dan bio objavljen u Glasu Istre i Narodnim novinama. Novom je natjecaju rok za prijave s potrebnom dokumentacijom o ispunjavanju uvjeta iz natjecaja istekao prekjucer, 8. veljace.

Medutim o izboru ravnatelja nece odlucivati Upravno vijece koje ga je raspisalo vec novo, jer je u meduvremenu staro raspušteno i imenovano drugo u sastavu Vinko Brozovic, Vesna Pavletic i Karmen Grubor, kao predstavnici osnivaca zatim predstavnik zaposlenika Iva Karacic i Tedora Vitasovic, predstavnica korisnika. Prema Zakonu o socijalnoj skrbi Upravno vijece cine tri predstavnika osnivaca, jedan predstavnik radnika zaposlen u domu i jedan korisnik doma, odnosno njegov roditelj ili skrbnik.

Zašto je smijenjeno Upravno vijece u kojem su bili Albert Koraca, Gordana Šišovic, Daniel Brcic, Iva Karacic i Teodora Vitasovic koje je objavilo natjecaj, nitko ne želi decidirano reci. Pismeni upit o poništenju natjecaja i razrješenju Upravnog vijeca poslali smo Ministarstvu socijalne politike i mladih RH još 2. veljace, ali odgovor, unatoc svakodnevnim upitima nije stizao.

Napokon su prekjucer iz Kabineta ministrice Milanke Opacic usmeno odgovorili na neka od postavljenih pitanja. Potvrdili su kako je prijašnje, dakle razriješeno Upravno vijece na natjecaju za ravnatelja Doma za psihicki bolesne odrasle osobe Motovun izabralo clanicu Upravnog vijeca Gordanu Šišovic.

No, nije zbog toga razriješeno, jer u skladu sa Zakonom o socijalnoj skrbi sjednici Upravnog vijeca na kojoj se odlucuje o izboru i imenovanju ravnatelja ne mogu prisustvovati osobe koje su se natjecale za ravnatelja. Prema tomu izbor i procedura izbora Gordane Šišovic, koja nije bila na sjednici kada se o njoj odlucivalo, zakonski nisu sporni.

Ministarstvo se na raspuštanje Upravnog vijeca odlucilo zato jer Upravno vijece nije dalo obrazloženje odluke o izboru Gordane Šišovic za ravnateljicu. Tim više jer je izabralo osobu koja sjedi u Upravnom vijecu, kažu u Kabinetu ministrice.

U ovom kontekstu vrijedi spomenuti da je Gordana Šišovic, clanica Upravnog vijeca koje ju je predložilo za ravnateljicu, do pocetka 2005. bila socijalna radnica u Domu za psihicki bolesne osobe Motovun, a ustanovu je napustila zbog neslaganja i otvorenih problema s Milenom Hrvatin, ali i s radnicima koji se nisu suprotstavljali ravnateljici.

Novoimenovano Upravno vijece još se nije sastalo, pa prema tomu još nije ni izabralo svog predsjednika. Sastajanje novog Upravnog vijeca i izbor ravnatelja najviše ce razveseliti Željku Pecvarac Maglica v. d. ravnatelja Doma Motovun, koja ocekuje da ustanova napokon normalno profunkcionira jer treba izraditi i donijeti godišnje dokumente važne za normalan i redovit rad Doma.

Nažalost ni ona ne raspolaže dokumentima koji mogu rasvijetliti poništenje natjecaja i smjenu Upravnog vijeca. Iz Ministarstva socijalne politike i mladih RH dobila je tek faksiranu obavijest u kojoj se navodi da osoba koja je bila izabrana za ravnatelja ne bi najbolje mogla voditi dom.

Da podsjetimo, 21. studenog 2011. odlukom ministra dr. Darka Milinovica razriješena je dužnosti dotadašnja ravnateljica Doma za psihicki bolesne odrasle osobe Motovun u Brkacu Milena Hrvatin. Ministarstvo je od 2005. do 21. studenog 2011. provelo sedam izvanrednih inspekcijskih nadzora nad zakonitošcu rada i strucnim radom Doma tijekom kojih su utvrdene nezakonitosti i povrede Zakona o radu. Buduci da ravnateljica i Upravno vijece Doma nisu izvršili dio mjera naredenih rješenjem inspektora, Milena Hrvatin razriješena je dužnosti ravnateljice. (Mirjan RIMANIC)


Podijeli: Facebook Twiter