Dom u Bjelovaru nije imao potrebne dozvole?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema podacima Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, dom za starije i nemocne osobe Moj mir nije bio registriran na privremenoj adresi u Ulici Ozane Kotorske u Bjelovaru, gdje su u užasnoj nesreci u petak poginula cetiri šticenika tog doma, a još ih je 15 ozlijedeno.

Tu informaciju nam je potvrdio državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Ante Zvonimir Golem. Prema Golemovim rijecima, taj dom registriran je kao ustanova socijalne skrbi na adresi u Šufflayevoj ulici u Bjelovaru, a svaki, pa i privremeni izmještaj šticenika, morao je biti prijavljen.

– Kako Ministarstvo nema podatak da je bilo premještaja, šticenici doma ilegalno su bili smješteni u objekt u Ulici Ozane Kotorske, kazao nam je Golem.

Kako je novinarima na mjestu nesrece kazala osobno ravnateljica doma Draženka Habdija, šticenici su 20. rujna preseljeni na novu adresu da bi se objekt u Šufflayevoj 25 mogao adaptirati.

No, informaciju o privremenom preseljenju šticenika moralo je dobiti i Ministarstvo zdravstva, kao i županijsko povjerenstvo, koje je ravnateljica morala pozvati da provjeri udovoljava li novi objekt uvjetima za rad, ne bi li ishodila dozvolu uz koju može premještaj registrirati pri Ministarstvu.

– Posljednji nadzor u domu proveden je 2009. godine. Radi se o redovnom nadzoru, koji se provodi najmanje svake tri godine. Prema nalazu nadzora, postojale su manje manjkavosti, ali ne tolike da bi inspektor zatvorio dom. Pitanje je kako su se šticenici našli na novoj lokaciji. To ce se utvrditi istragom, a u ponedjeljak cemo predati rezultate posljednjeg nadzora i uputiti inspektore da provedu izvanredni nadzor, kazao nam je Golem.

Policija i Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru još istražuju sve uzroke nesrece u kojoj su cetiri osobe smrtno stradale. Poznato je tek da je udar groma u obiteljsku kucu u Ulici Ozane Kotorske izazvao požar dok je u njoj bilo privremeno smješteno 19 šticenika doma Moj mir.

Tri su osobe preminule na mjestu nesrece, a cetvrta u kolima hitne medicinske pomoci. Svi preživjeli su smješteni u bjelovarsku bolnicu, osim jedne osobe koja je zbog teških opeklina prebacena u Kliniku za traumatologiju u Zagrebu. Kako je priopcilo bjelovarsko tužiteljstvo, obdukcijama i vještacenjima tragova s mjesta dogadaja, te hitnim inspekcijskim nadzorom rada doma, utvrdit ce se razlozi tragedije koja je pogodila Bjelovar.


Podijeli: Facebook Twiter