Dom kao sretna oaza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nalazimo se u vremenu obilježenom analizama i planovima, suocavanjem s ostvarenim ili neostvarenim željama, cinjenicama koje ukazuju gdje se moglo uciniti još više ili shvatiti da je vrijeme za neke nove aktivnosti. Objektivan kriticki osvrt potreban je u ovakvim prijelaznim razdobljima, pogotovo kad se u cijelu pricu umiješa i globalna kriza tržišta. No, krize su uvijek dolazile i odlazile, a ispunjenje potreba koje namece suvremeni život bilo je težnja svakog pojedinca.

Jedna od potreba nametnutih suvremenim tempom života je kvalitetno stanovanje, koje podiže i opcu kvalitetu življenja. Ugodan dom, s komoditetom primjerenim vremenu u kojem živimo, nije samo želja, nego i potreba covjeka 21. stoljeca. Dom je oaza za punjenje energijom, mjesto druženja s obitelji i prijateljima, opuštanje, meditiranje i razne druge aktivnosti. Stoga ulaganje u kvalitetu stanovanja nije nikada promašeno, jer time svaki pojedinac investira u sebe i svoje osobno zadovoljstvo.



Pravi put za ostvarenje ciljeva u sferi kvalitetnog stanovanja je dobro i pravovremeno planiranje. To podrazumijeva postavljanje realnih ciljeva u skladu s financijskom situacijom, stvarnim potrebama i kvalitetom proizvoda primjerenom nacinu i ucestalosti njegova korištenja. Fazno planiranje, koje podrazumijeva ispunjenje ciljeva u razlicitim periodima, s dovoljnim odmakom za prikupljanje financijskih sredstava potrebnih za iducu fazu radova ili kupnje, odlican je nacin planiranja za sve one koji nemaju sigurnost kontinuiranih primanja.

Postavljanje realnih ciljeva u ostvarenju kvalitetnog stanovanja temeljni je korak u cijelom procesu. Ako procijenite da unatoc potrebi ne možete promijeniti npr. kompletnu kuhinju, zadržite osnovnu konstrukciju s policama, a zamijenite samo fronte, odnosno vrata i ladice. Investicija ce biti puno povoljnija, a krajnji rezultat zadovoljavajuci. Kod kuhinja je najcešce problem istrošenost okova, kliznih mehanizama i vrata, dok sama konstrukcija, unatoc godini proizvodnje, uglavnom ostaje sacuvana. Na isti nacin možete osvježiti dotrajale ormare u hodnicima, djecjim ili spavacim sobama. Ovakvim cete zahvatima stvoriti nove doživljaje prostora i ispuniti realno postavljen cilj.

Procijenite stvarne potrebe u postizanju bolje kvalitete stanovanja. Luksuz namijenjen cistom uživanju nije dostupan svima. Ako patite za npr. financijski nedostupnom masažnom foteljom, užitak nadomjestite na druge nacine: kupnjom rucnog elektricnog masažera, koji ce vas jednako opustiti u fotelji ili trosjedu koji posjedujete, ugradnjom hidromasažnog elementa u postojecu kadu ili tuš-kabinu, itd. Prednost dajte kupnji kvalitetnog madraca, ergonomski oblikovanih stolica, kvalitetnih uredaja i kucanskih aparata koji vam mogu ubrzati i olakšati kucanske obaveze te tako stvoriti dodatno slobodno vrijeme.



Pravilno planiranje podrazumijeva odabir kvalitetnih proizvoda primjerenih cijena, ciju ce kvalitetu i rok trajanja jamciti sam proizvodac.

Kupnja jeftinih, a nekvalitetnih proizvoda nije dobar izbor, jer cete u kratkom vremenu biti ponovno izloženi trošku zbog potrebe nabave novih. Jeftina kupnja ponekad je najskuplja. Željene proizvode, a uz povoljnije cijene, potražite prilikom sezonskih sniženja ili redovitim obilascima salona namještaja, tehnickih proizvoda, kupaonskih elemenata i opreme, rasvjetnih tijela itd.

Racionalnim trošenjem, definiranjem stvarnih potreba i planskim djelovanjem moguce je podici kvalitetu stanovanja i u ova krizom opterecena vremena. Nove želje i ciljevi su uvijek pred nama, a mudrim postupcima možemo pridonijeti njihovom ostvarenju! (Monika Galovic, dipl. ing. arh.)

www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter