Dom iz filmske mašte

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neki doista jako vole nesvakidašnje stvari, pa tako i neobicne gradevine, a ima i onih cija je mašta nemjerljiva, te se nerijetko nadovezuje i na neke filmske maštarije. Tako je primjerice moguce sagraditi hobbit kucu za samo tri tisuce engleskih funti. No, toj odluci ne kumuje samo mašta i želja za nesvakidašnjim domom, vec prvenstveno ogromni izdaci za stanarinu te hipoteka.

Pod jarmom tog tereta jedna je obitelj odlucila, doslovno, svojim rukama te prirodnim otpacima sagraditi svoj novi dom. Takav stav prema životu i novonastaloj situaciji podarilo im je i dobru dozu kreativnosti, te su tako od nicega, što bi rekli, napravili nešto iliti dom. Nije rijetkost da neimaština podaruje posebnu vrstu kreativnosti te da iz nicega nastaju prekrasne stvari.



Simon Dale zajedno s obitelji preselio se u Wales i krenuo u novu životnu avanturu. Rezultat toga je kuca sagradena u samo cetiri mjeseca, za samo tri tisuce funti, koju krasi dakako drveni pod te konstrukcija od debla i dovod vode s izvora koji se nalazi nadomak kuce.

Kuca se grije pomocu kamina, a struja je dobivena pomocu solarnog panela. Simon Dale nije imao nikakvog iskustva kao arhitekt i konstruktor kad je pokrenuo ovaj projekt, a za izradu kuce koristio je drva što su se nalazila na posjedu i u blizini potonjeg. Dok su Dale i njegova supruga Jasmine Saville s kojom ima dvoje djece radili na kuci, sve dok nije bila dovršena, kampirali su u blizini gradilišta.



Biti sam svoj arhitekt, moram vam priznati, vrlo je zabavno i pruža vam mogucnost da sami nešto kreirate, te da uživate u necemu što nije tvornicke proizvodnje vec plod vaše mašte. Unutrašnjost kuce takoder pruža uvid u maštovitost ovog kreativnog para, koji su izlaz iz novcanih problema i glavobolja pronašli upravo zahvaljujuci vlastitoj maštovitosti, ali i hrabrosti da se upuste u nešto nesvakidašnje.

S obzirom da su dobili zaduženje da brinu o šumi ne moraju placati teren na kojem su sagradili svoj novi dom kao iz filma. Dale je, pak, dio problema pri gradnji kuce riješio i zahvaljujuci pomoci svog tasta. Naime, u nesvakidašnji arhitektonski postupak pri gradnji u jedno je doba, zimi, trebalo ugraditi i prozore koji štite od hladnoce.

Kuca u svakom godišnjem dobu izgleda prekrasno, ima prelijepi pogled na okolnu prirodu, a obitelj u okruženju doma ima i svoj povrtnjak o kojem brine s puno ljubavi.



Gospoda Saville, pak, dala se u pisanje bloga na muževljevoj stranici u kojem je pomno objasnila svaku fazu izgradnje te kako je zapoceto ostvarivanje ovog nesvakidašnjeg projekta. Dale je, pak, naglasio kako je ova gradevina dio permakulture koja se približava stvarnome životu istaknuvši: Ovaj nacin života jest želja da se živi u harmoniji s prirodom i samim sobom, tako što se život pojednostavljuje a, ipak, koristi odredene postojece tehnološke nivoe.

Nakon kuce ciji su zidovi nacinjeni od zemlje Dale se odlucio posvetiti novom projektu - prvom eko selu u Walesu, te je tako u Lamas Village projektu dizajnirao hobbit kucu slicnu svojoj. Živjela mašta!


Podijeli: Facebook Twiter