Dom antifašista vapi za sanacijom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U pulskom Domu antifašista održana je godišnja skupština Udruge antifašistickih boraca i antifašista grada Pule. Jednoglasno je usvojen izvještaj o prošlogodišnjim programskim aktivnostima, izvještaj Nadzornog odbora, program rada za tekucu godinu, a usvojen je i proracun za ovu godinu koji iznosi nešto malo više od 204 tisuce kuna. Upravo su prihodi, odnosno rashodi udruge, receno je na skupštini, jedan od vecih problema s kojima se udruga trenutno suocava buduci da je novaca sve manje.

- Zbog smanjenog prošlogodišnjeg iznosa iz lokalne samouprave nismo održali nekoliko aktivnosti, a pitanje je hocemo li uspjeti ostvariti sve planirane za ovu godinu, rekao je predsjednik udruge Livio Blaškovic, podnoseci izvještaj o prošlogodišnjim i najavljujuci ovogodišnje aktivnosti. Istaknuto je da Dom antifašista vapi za hitnom sanacijom, ponajprije krovišta koji propušta stoga su pomoc potražili od Grada Pule, a sve preko gradskog procelnika za financije Danijela Ferica koji je prisustvovao skupštini.

U programskoj osnovi za ovu godinu usuglašeno je da ce se utvrditi kalendar važnih datuma i obljetnica povijesnih dogadanja u antifašistickom otporu i NOB-u te organizirati prigodne svecanosti. Radit ce se na ukljucivanju novih clanova u udrugu, saniranju financijskih obveza, a nastavit ce se raditi na ostvarivanju projekta uredenja Titovog parka, uvodenju predmetne ili zavicajne nastave o povijesti antifašistickog otpora i NOB-a, s posebnim naglasnom o antifašistickoj povijesti Istre i Pule.

Nastavit ce se raditi na programu brige socijalnog i zdravstvenog zbrinjavanja starijih, nemocnih i nepokretnih clanova-boraca NOB-a te rješavanju pitanja obnove i održavanja spomen obilježja iz povijesti antifašistickog otpora. Prema kalendaru aktivnosti, udruga ce medu ostalim obilježiti preformiranje i formiranje 1. istarske brigade V. Gortan, odnosno talijanskog bataljuna Pino Budicin, 90. obljetnicu Proštinske bune, Medunarodni praznik rada te 30. obljetnicu smrti Josipa Broza Tita.

- Vec šestu godinu trpimo besramno ponašanje države, a i svih drugih razina vlasti koji ništa nisu ucinili u ostvarivanju saborske Deklaracije o antifašizmu koja je trebala biti osnova za uredivanje i rješavanje stecenih prava i potreba boraca NOR-a koja su im oduzeta nakon uspostave samostalnosti RH, receno je na  skupštini. Istaknuto je da udruga mora raditi na tome da se to promijeni kako bi borci NOR-a ostvarili jednaka prava kao i borci Domovinskog rata buduci da su oni svojom puškom, krvlju i životima omogucili i stvorili osnove za buducu RH. (N. SOFTIC)


Podijeli: Facebook Twiter