Dolinka: Voda zagađena česticama željeza!

Ecio Pauletić vodom se kupa i kuha, ali ju ne pije 
Ecio Pauletić vodom se kupa i kuha, ali ju ne pije 

- Zahvalan sam Gradu što su mi, nakon 40 godina nužnog smještaja, dodijelili stan u Dolinki. Ne želim biti nezahvalan, no sve što još tražim je da u njemu imam vodu koju mogu piti bez straha, započeo je svoju priču jučer jedan od stanara Kavrerskog puta na broju 4 i 4/a Ecio Pauletić.

O slučaju dviju zgrada u Dolinki koje su u vlasništvu Grada Pule, a koje već godinama muku muče s vodom koja nije za piće, što je potvrdila i sanitarna inspekcija, već smo nekoliko puta pisali. Problem se, sada je već očito, uvijek aktualizira ljeti, kad vani zaprži i voda se troši k'o luda, a polako ulazi i u petu godinu, koliko stanari, zapravo, ne smiju koristiti vodu iz špine za piće.

Pauletić nam je tako rekao da se situacija ne mijenja na bolje kako su očekivali, već štoviše - sada je još gore.

- Voda doduše više nije mutna kao nekada, pa se i tuširamo njome, ali sada se u njoj nalaze komadići željeza. Znate kako sam to otkrio? Bilo mi je čudno što voda iz špina ne teče kako bi trebala i sita se stalno zaštopavaju. Kada sam otvorio sito na špini u kupaonici, vidio sam neke čestice. Da su komadići željeza, otkrio sam tako što sam na njih prislonio magnet i on ih je privukao, priča nam ovaj stanar pokazujući željeznu prašinu koju je na ovaj način prikupio, na jednoj salveti.

Problema s vodom nema samo ova zgrada, već i ona do nje, što su nam i potvrdili neki od stanara kojima smo jučer pozvonili na vrata, no u novine nisu htjeli svojim imenom.

Lanjska ispitivanja Zavoda za javno zdravstvo pokazala su da voda ne odgovara uvjetima propisanim Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, a iz analiziranih sastojaka vidljiva je bila i prisutnost ogromnih količina željeza - dozvoljena je količina 200, a u analiziranoj vodi željeza je bilo 458,9 mjernih jedinica po litri.

Vlasnici s kojima smo jučer razgovarali smatraju da su glavni krivci za ovu situaciju loše cijevi, točnije metalne brtve koje oksidiraju i hrđave te se pritom mrve komadići željeza. Iako nitko s kojima smo jučer pričali vodu ne pije, neki s njome kuhaju. (B. PETROVIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter