Dolcevita za ljepšu starogradsku jezgru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grad Pula i Turisticka zajednica predstavili su u utorak zajednicki projekt nazvan "Dolcevita", odnosno plan sustavne obnove fasada i krovova u zašticenoj povijesnoj jezgri na potezu od Flanaticke do Kandlerove ulice. Naziv, kako je istaknuo gradonacelnik Boris Miletic, simbolizira cilj projekta, a to je bolji život gradana, dok je Marinela Kolic iz TZ-a napomenula da su se oni prikljucili s milijun kuna da bi u Puli uživali i turisti, a to je u skladu i s novim vizualnim identitetom, odnosno projektom pod nazivom "Pula je više".

"Nadamo se da ce ovaj projekt doprinijeti vecoj motiviranosti sugradana i poslovnih subjekata u starogradskoj jezgri da se ukljuce u uljepšavanje našeg grada", rekao je Miletic. Poziv zainteresiranim upraviteljima zgrada i (su)vlasnicima bit ce objavljen u petak, a rok za prijavu iznosi 60 dana. Prvo uredenje fasada ocekuje se iduce godine.

Strucna savjetnica u Upravnom odjelu za prostorno uredenje Barbara Belic Raunic, koja je pripremala projekt, pojasnila je da ce se nakon objave natjecaja u pisarnici i na službenim stranicama Grada www.pula.hr moci preuzeti prijavnica koju zainteresirani zajedno s prilozima (dokazom o vlasništvu, izjavom o preuzimanju dijela financiranja, rješenjem o hitnim mjerama zaštite i izjavama staticara) moraju predati u roku od 60 dana. Posebno oformljeno povjerenstvo, u kojem ce biti i predstavnik Konzervatorskog odjela, ocjenjivat ce prijave, a nakon dobivanja prethodnog odobrenja konzervatora i definiranja uvjeta pod kojim ce se radovi izvoditi i financirati utvrdit ce se lista prioriteta pri obnovi, koju donose gradonacelnik i Gradsko vijece.

Temeljni kriteriji jesu stanje ugroženosti kulturnog dobra, spomenicka i ambijentalna vrijednost, cjelovitost potrebnih zaštitnih radova te smještaj objekata u zoni prioriteta, koju cine Trg Portarata, Ulica Sergijevaca, Forum, Kapitolinski trg i Kandlerova ulica. Tada ce se (su)vlasnici pozivati na potpisivanje predugovora o korištenju spomenicke rente, raspisivat ce se javni natjecaji u slucaju kada je upravitelj zgrade Castrum, odnosno prikupljati barem tri ponude izvodaca radova kada su drugi upravitelji zgrada u pitanju da bi se mogao odabrati najpovoljniji izvodac. TZ ce financirati 25 posto vrijednosti radova, a Grad od 25 do cak sto posto radova kod vrjednijih povijesnih detalja. Osim toga, Grad ce financirati izvodenje radova ovisno o svom suvlasnickom dijelu na pojedinoj nekretnini.


Podijeli: Facebook Twiter