"Dolcevita" sve popularnija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za pulski gradski projekt "Dolcevita" pocetkom godine raspisan je vec treci natjecaj na koji su se prijavili suvlasnici 18 novih objekata. Veliki broj zainteresiranih u drugom i trecem krugu - ukupno je prijavljeno cak 46 objekata - potvrduje da su gradani vrlo dobro prihvatili projekt kojim uz pomoc Grada i Turisticke zajednice imaju mogucnost jeftinije urediti procelja i krovove svojih zgrada.

- Pregledavanje pristigle dokumentacije za tih 18 objekata još je u tijeku, stoga zasad nije moguce odgovoriti koliko ce gradevina uci u projekt u trecem krugu "Dolcevite". Medutim, pri kraju je izrada troškovnika za devet gradevina iz drugog kruga pa ocekujemo skori pocetak sanacije objekata iz tog kruga, rekao nam je nadležni procelnik Damir Prhat.

Zgrada na Forumu 11 jedna je od cetiri prve gradevine koje su ušle u projekt "Dolcevita" i jedina koja nije dovršena. Prošle godine završene su zgrade na Kapitolinskom trgu 1, u Maksimijanovoj 2/Sergijevaca 18 te u Sergijevaca 43.

Koliko su zadovoljni izvedenim radovima pokušali smo doznati od suvlasnika. Oni s kojima smo razgovarali uglavnom su imali rijeci pohvale za projekt i bili su zadovoljni uredenjem.

Fasade bi trebalo obnoviti diljem grada, posebice u širem centru, u kojem su se poceli rušiti komadi starih fasada. Može li se projekt "Dolcevita" proširiti na širi prsten grada i na taj nacin sprijeciti slicne situacije upitali smo nadležnog procelnika Damira Prhata. Pojasnio nam je da se projekt "Dolcevita" veže iskljucivo za starogradsku jezgru jer se na koncu novac za sufinanciranje obnove koristi iz spomenicke rente, koja se placa u tom dijelu grada. Medutim, dodao je da Grad sudjeluje u sufinanciranju obnove zgrada izvan starogradske jezgre na onim objektima gdje ima suvlasništvo. (Nera SOFTIC, snimio Saša MILJEVIC)

Pošta ceka obnovu fasade

Hrvatska pošta se prijavila za projekt "Dolcevita". Jedna od najljepših pulskih zgrada u veljaci je sa strane prema fontani okružena crveno-bijelim plasticnim vrpcama zbog opasnosti od urušavanja dijelova fasada. Buduci da je zgrada zbog svog povijesnog, umjetnickog i tehnickog znacaja uvrštena u registar pojedinacnih kulturnih dobara pri Ministarstvu kulture te se nalazi u zašticenoj kulturno-povijesnoj cjelini Pule, u sanaciju procelja ukljucit ce se iskljucivo izvodaci s dopuštenjem za rad na nepokretnom kulturnom dobru. (B. PETROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter