Dolce vita u Rovinju: Baš kao u starom dobrom filmu

Cijeli Rovinj u vintageu
Cijeli Rovinj u vintageu

Za sreću je potrebno pomalo svega. Smjelosti, hrabrosti, volje, energije i odvažnosti. Uz to, i neophodan sastojak - malo ukradenog vremena iz prošlosti. Sve to skupa, dobro su pomiješali i zamiješali organizatori drugog po redu Dolce vita festivala u Rovinju - zagrebački Pepermini i domaća Maistra, kada su organizirali festival posvećen "stilu". I to ne bilo kakvom, već onom 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća kada je, reče mi susjed, "žena bila žena, a muzika muzika".

Dakako, riječ je o vremenu koje slavi vintage kulturu u svim njenim formama i oblicima - kroz glazbu, filmove, modu, dizajn, automobile i motocikle, i još k tomu pojačano podnebljem Mediterana. Jer, tko se ne bi prisjetio šarmantnog Marcella Mastroiannija koji šeće ulicama Rima, kada na Trgu maršala Tita ugleda skockanog i uglancanog mladića, a opet modno starog, odvažnog i "sa stavom muškarca", kako "šeće" u djedovom, ili baš kopiranom Marcellovom odijelu. Ili, kada mu ususret krene nasmijana djevojka s usnicama boje trešnje, čiji bokovi u plisirki opasanoj remenom, lelujaju, lelujaju?

Čitav je Rovinj ovog vikenda bio obojen prošlošću, optimizmom i nekom životnom radošću. Pred očima domaćinima i gostiju kao da je, kao u nekom starom i dobrom filmu, prolazilo vrijeme kada je, ako ne već bilo lakše, onda zasigurno mirnije i sretnije, s nekom porukom i vjerom u bolje sutra. Na jedan se produženi vikend vratilo doba atraktivnih i skupocjenih automobila i vespi, čudnovatih motora koji i danas, gotovo s jednakim oduševljenjem zaluđuju svijet. Ti stari i "pravi" modeli oktanata i dvokotačnih gradskih jurilica i danas se mogu vidjeti na izložbi u prostoru bivše Tvornice duhana.

U istom će tvorničkom kompleksu posjetitelje dočekati i "kuća" s vintage namještajem. Može se razgledati i vintage butik, te nešto kupiti i prodati. Čitav je Rovinj ovih dana bio velika pozornica s puno malih bina. Ipak, ona najvažnija nalazila se na trgu, na kojem se iz večeri u večer izvodila odlična muzika, koja je, usput, bila i najbolji uvod i poziv na cjelovečernje Dolce vita partyje i nastupe u bivšoj Tvornici duhana. (Napisala i snimila: Nina ORLOVIĆ RADIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter