Dolazimo jer nam je tu lijepo i povoljno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poceo je treci srpanjski vikend koji je po dobrom starom obicaju stvorio nove kolone na istarskim granicnim prijelazima i prometnicama vecih turistickih središta. Na cestama se, uz njemacke, austrijske i slovenske registarske tablice automobila i kampera, može vidjeti sve više Nizozemaca, Ceha i Slovaka kojima je srpanj udarni termin godišnjih odmora.

Gužve kao i lani


Doduše, jucer ujutro, kada se ipak dio gostiju odlucio doci u Istru, gužve na granicnom prijelazu Kaštel gotovo da i nije bilo. Kako smo culi od zaposlenih na tom granicnom prijelazu, gužva je u srpnju bila uobicajena kao i proteklih godina, nisu primijetili nikakvo odstupanje od ostalih sezona što se tice veceg ili manjeg ulaza gostiju.

A ima ih odasvud, vele oni. Uz Austrijance, ciji su školski praznici poceli pocetkom srpnja, te Nijemce, kojima u južnim pokrajinama tek dolaze, kažu da je puno Ceha, Slovaka te sve više Nizozemaca. Za Talijane vele da tek trebaju doci, iako se i tu situacija izmijenila te ne koriste svi više godišnji za vrijeme popularnog feragosta.

Ipak, za razliku od drugih godina, cuje se da je servis dobrodošlice nešto skromniji, odnosno da se ne dijeli toliko bocica vode niti promotivnih materijala kao prethodnih godina. Medutim, i za to treba pocekati jer su udarni termini dolaska gostiju pred nama. Odnosno, kraj srpnja, kada na godišnji odlazi Bavarska i Baden-Württemberg, kojima ce se polako poceti pridruživati i Talijani, ako zbog krize ne odluce ostati kod kuce.

Jeftiniji ste od Italije i zato dolazimo


U razgovoru s gostima, koji se itekako vesele svom godišnjem u Istri, cujemo da dolaze samo radi jednoga - a to su sunce i more te zato što nam je zemlja predivna. Neki pak isticu da smo i jeftinija destinacija od nekih drugih na Mediteranu.

- Došli smo danas u Istru i idemo u Porec, ali samo na jedan dan jer ljetujemo u Sloveniji. Idemo na plažu i otici cemo na neki otok. Inace, vec smo bili u Istri i uistinu je predivna, kratak je bio Nizozemac Hebrang Holz. U Porec idu i neki od Austrijanaca i Nijemaca koje smo anketirali na granici.

- Idemo u Porec na cetiri noci i dolazimo radi mora, sunca, plivanja, dobre hrane. Ovo nam je drugi put da dolazimo i svida nam se jer je ovdje jako lijepo, a osim toga nije tako skupo kao, primjerice, u Italiji. Prvi put smo bili lani u Rovinju, pa možemo slobodno reci da ce provodenje godišnjeg odmora u Istri vjerojatno postati tradicija, kaže Paul Daninger koji se na more zaputio iz Graza sa svojom obitelji.

Na deset dana u Istru dolazi i jedna austrijska obitelj iz Innermanzinga, gradica u Donjoj Austriji.

- Idemo u Porec u jedan od apartmana u Zelenoj laguni. Dolazimo u Istru jer je ovdje jednostavno najljepše i najpovoljnije ljetovati, porucili su nam Austrijanci ne stigavši se ni predstaviti.

Vec deset godina u Istru dolazi i jedna njemacka obitelj iz gradica Rosenheima nedaleko od Münchena.

- Idemo u Porec i ostat cemo tri dana. Ostali bismo i duže, medutim u ponedjeljak se mora na posao. Dolazimo u Istru prvenstveno radi sunca i mora i mogu reci da je ovdje malo jeftinije nego drugdje, takoder porucuju i ovi Nijemci.

Istra je tako blizu


Radi blizine i kupanja u Istru dolazi i jedna slovenska obitelj iz Nove Gorice.

- Dolazimo u privatni smještaj u Novigrad samo na vikend na kupanje i suncanje. Ne dolazimo tako cesto u Novigrad, a ovo nam je bila prilika buduci da nam je Istra uistinu blizu, kazao nam je Slovenac Danijel nastavljajuci svoj put prema krajnjem odredištu.

Inace, jucer je, prema podacima Policijske uprave istarske, do 12 sati u Istru preko granicnih prijelaza stiglo 11.930 stranih gostiju, a izašlo njih 11.961.


Podijeli: Facebook Twiter