Dolazi zima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Približavanjem kalendarskog pocetka zime sve je vjerojatnije da ce ona zapoceti i nekoliko dana ranije, što znaci da nam uskoro slijede vrlo hladni i vjetroviti dani. To i nije neko posebno iznenadenje, kraj godine cesto obilježe jaca zahladenja koja u višim predjelima Istre donose i prve znacajnije snježne oborine, a u priobalnim podrucjima prve prave i neugodno hladne zimske bure. Takvih je hladnih završetaka godine u posljednje vrijeme bilo dosta, ponekad sa snijegom, ali uvijek uz jaku buru i znacajan pad temperatura zraka.

Vec je dosta prošlo od jakog božicnog zahladenja iz 1996. godine kojom je prilikom, cak i u Puli, temperatura zraka punih pet dana bila ispod ništice. To je ujedno i posljednje jako zahladenje koje je za sobom ostavilo i vrlo štetne posljedice; smrzle su se mnoge poljoprivredne kulture, a posebice mladi maslinici. Znatno je bliže 2005. godina i njenih nekoliko zadnjih dana, kada su na citavom podrucju Istre pale obilne kolicine snijega cija je debljina u unutrašnjosti Istre bila i nekoliko desetaka centimetara, a u planinskim podrucjima i preko pola metra. Nešto su blaža zahladenja zabilježena 2007. pa ponovno i 2008. godine, u oba su slucaja polovicom prosinca zabilježene olujne bure i vrlo hladno vrijeme, na srecu bez snježnih oborina.

Kako smo se sasvim približili kraju godine ocekivano je da se slicna zahladenja mogu dogoditi u narednih desetak ili najviše dvadesetak dana. Prognoze vremena pokazuju da bi ove godine to moglo biti i nešto ranije nego inace. Temperature zraka ce narednih dana biti stalno u padu, istovremeno ce se pojacavati sjeverni vjetrovi i bura, a na ovo ce podrucje sa sjevera pritjecati sve hladniji zrak. Povoljna je cinjenica što se na podrucju Istre ne ocekuju znacajnije oborine pa tako slaboga snijega može biti samo u planinskim podrucjima ili vrlo malo u unutrašnjosti Istre.

Hladnog i olujnog vjetra bit ce na citavom podrucju, kao i obicno najviše na podrucju Kvarnera i na obroncima Cicarije. Temperature zraka ce se znatno spustiti, preko dana ce one biti oko ništice, a tijekom vedrih noci i znatno ispod ništice. Vjetrovito i vrlo hladno vrijeme zadržat ce se iducih desetak dana. Rani dolazak zime mogao bi znaciti da ce se vrijeme do predstojecih blagdana postupno stabilizirati i da ce ponovno malo zatopliti.

Prognoze za sam kraj godine trenutno ostavljamo po strani, ono što je sasvim sigurno i na što se ubrzano moramo pripremiti je zima, jaka bura i vrlo niske temperature.


Podijeli: Facebook Twiter