Dolazi zahlađenje i poledica, vozači oprez!

(A. D.)
(A. D.)

Danas krajem dana, nakon razvedravanja, očekuje se osjetno zahlađenje. U unutrašnjosti će puhati umjeren, u gorju do jak, sjeveroistočnjak, a na Jadranu jaka bura, na sjevernom dijelu do olujna i s orkanskim udarima. Najviše dnevne temperature zraka u unutrašnjosti će se kretati od -4 do 1°C, a na Jadranu od 5 do 10°C.

U subotu će u unutrašnjosti biti djelomice sunčano i hladno uz više oblaka u Lici i Slavoniji, dok će na Jadranu biti pretežno sunčano uz promjenjivu naoblaku. U unutrašnjosti će puhati slab do umjeren sjeverozapadnjak, a na Jadranu jaka bura, na sjevernom dijelu s olujnim udarima. Jutarnje temperature zraka u unutrašnjosti će biti od -10 do -5°C, a na Jadranu od -3 do 3°C. Najviše dnevne u unutrašnjosti će se kretati između -7 i -2°C, a na Jadranu od 3 do 8°C.

U nedjelju ujutro će u cijeloj zemlji biti djelomice sunčano i dalje hladno, a u nizinskim krajevima moguća je magla. Tijekom dana će posvuda biti pretežno sunčano i vedro. U unutrašnjosti će puhati slab sjeverozapadnjak, a na Jadranu slaba bura. Jutarnje temperature zraka u unutrašnjosti će ići od -9 do -4°C, a na Jadranu od -2 do 3°C. Najviše dnevne u unutrašnjosti će se kretati od -5 do 0°C, a na Jadranu od 3 do 8°C.

Policijska uprava istarske upozorava vozače na oprez povodom najava meteorologa da se za vikend očekuju niske temperature zraka posebice u jutarnjim i noćnim satima. Potrebno je prilagoditi vožnju uvjetima na cesti, smanjiti brzinu kretanja vozila i povećati razmak između vozila jer je moguća pojava iznenadne poledice.

U centralnoj Istri je veća mogućnost pojave poledice posebno na mostovima, vijaduktima i cestovnim usjecima. Za kretanje na put u gorske krajeve potrebno je imati zimsku opremu, odnosno zimske gume ili ljetne gume sa najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg.

Preporučljivo je prije kretanja na put informirati se o stanju na cestama. Svaki vozač koji upravlja vozilom bez zimske opreme biti će isključen iz prometa, a propisana je i novčana kazna od 700 kuna. (Tportal.hr, M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter