Dolazi velika hladnoca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ponedjeljak u Istri prevladavat ce umjereno do pretežno oblacno vrijeme uz suncana razdoblja, vjetrovito i hladno. Puhat ce umjerena do jaka bura, u prvom dijelu dana cesto i sa olujnim udarima. Poslijepodne ce vjetar ipak malo oslabjeti. Jutarnje temperature zraka bit ce od -4 do 3°C, a dnevne do 6°C.

Slicno vrijeme, ali uz još niže temperature zraka donosi i utorak, tako da ce veci dio poluotoka mjeriti izmedu 2 i 5°C. Oblacnije vrijeme uz mogucnost za pokoju pahulju snijega izgledno je u srijedu i cetvrtak. Bura ce još pojacati, a temperatura zraka još pasti.

Prognosticki modeli potvrduju dolazak velike hladnoce u Europu, a time i do naših krajeva. Iducih se dana ocekuje jacanje sibirske anticiklone na sjeveroistoku kontinenta, dok ce se paralelno s time u Sredozemlju produbljivati ciklona. Ovakav raspored sustava omogucit ce pritjecanje hladnog zraka sa istoka kontinenta ravno u naše krajeve.

Pocetkom iduceg tjedna doci ce do slabljenja ciklone u Sredozemlju, dok nad Francuskom pažnju plijeni mala ciklona u višim slojevima atmosfere. Ta bi ciklona u višim slojevima atmosfere, i svom kretanju prema jugu, potakla stvaranje prave prizemne ciklone u zapadnom Sredozemlju koja bi se brzo premještala prema srednjoj Italiji.

Ta bi ciklona donijela manje kolicine snijega i u Istru, ali da li ce to stvarno biti tako, znat ce se uskoro. Više oborina ta bi ciklona u nastavku tjedna donijela južnoj i srednjoj Italiji te Dalmaciji. (IstraMet)


Podijeli: Facebook Twiter