Dolazi sezona kiša i strah od poplava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Možda je smiješno govoriti o poplavama na vrhuncu suše, ali onima koji su na svojoj koži osjetili lanjski potop ništa smiješno nije. Ovog je vikenda godišnjica velike poplave koja je zadesila Bujštinu (u noci s 18. na 19. rujna), a vikend kasnije i jug Istre, posebno fažansko podrucje (25. rujna). Iza vode ostale su enormne materijalne štete na infrastrukturi i imovini gradana.

Danas na prvi pogled malo što daje naslutiti da se prije godinu dana na tim podrucjima dogodila katastrofa, no sveprisutan je strah mještana od moguceg ponavljanja istog scenarija. Uostalom, u nekim valbandonskim dvorištima još stoje vrece s pijeskom koje je tih dana dijelila Opcina Fažana.

- Nama je to kao da se dogodilo jucer. Još uvijek se trzamo i budimo kad grmi i pada kiša, iako se nakon tih poplava više nije ponovilo nešto slicno. Ali sada kad dolazi jesen, nije nam svejedno, kaže nam Franjo Sijarto iz Valbandona.

Noc kada je stradala nova dvorana


Od 91,1 milijun kuna, koliko je procijenjena šteta od tih poplava na Bujštini i Puljštini, cak se 41,3 milijuna kuna odnosilo na Umag. Katastrofalna bujica najviše je pogodila gradane i njihovu imovinu, posebice u naselju Komunela, gdje je 20-ak ljudi ostalo tog kobnog 19. rujna doslovce bez icega. Stradale su zgrade, stanovi, namještaj, oprema, automobili i brojna druga imovina.

Kako doznajemo od umaškog dogradonacelnika i nacelnika gradskog stožera za zaštitu i spašavanje Maura Jurmana, lani je u svrhu zaštite od bujice u naselju Komunela izgraden nasip te su ocišceni kanali potoka. Djelatnici komunalnog poduzeca stalno su zaduženi za cišcenje oborinskih odvoda, a u tijeku je izrada projekta spajanja dva kraka potoka - onog u Komuneli i u naselju Vrh.



Ipak, poplava se najviše pamti po uništenoj, a tek otvorenoj, sportskoj dvorani u Novigradu. Ukupna je šteta u tom gradu procijenjena na 12,5 milijuna kuna, od kojih se oko pet milijuna odnosi na dvoranu vrijednu 40 milijuna.

Od nacelnika novigradske uprave Alena Luka doznajemo da je pokrenuta izgradnja novog sustava zaštite od poplava i vodenih bujica, koji ce ucinkovitije regulirati bujicne tokove na slivnom podrucju od zone Vidal do mora, gdje su, osim dvorane, smješteni škola, vrtic, Dom za starije i ambulanta. Investiciju vrijednu 3,5 milijuna kuna Grad ostvaruje u suradnji s Hrvatskim vodama.

U Bujama se razorna moc prirode najocitije pokazala u sportskoj zoni koja je tada pretvorena u jezero, na prometnicama, stambenim i poslovnim zgradama te poljoprivrednim površinama. Urušeni dio državne prometnice iz pravca Novigrada i Umaga, nedaleko od središta Buja, Hrvatske ceste su pocetkom sezone konacno obnovile. Zapocela je i sanacija dijela državne ceste kod Krasice, koja se zbog obilnih kiša urušila krajem prošle godine.

Saniranje goruceg problema


Razmjeri rujanskog potopa u Valbandonu naizgled su bitno manji, ali treba reci i da je to bila druga tamošnja poplava u relativno kratkom razdoblju. Silovite blatne bujice odnosile su sve pred sobom, a probijajuci se do kanala prema moru, ispunjavale su svaku udubinu, stanove, podrume i garaže koji su im se našli na putu. Na obližnjoj Šuridi je takoder zabilježena velika materijalna šteta, te u Fažani.

Ovih je dana na njivama kod kampa Bi Village pocelao iskapanje kanala i upojnih bunara. Donacelnik Fažane Radomir Korac je ranije najavio da ce nakon sezone poceti radovi u Valbandonu koji bi trebali sprijeciti slicne poplave. Ovih je dana raspisan natjecaj za izvodaca radova koji bi sljedeci mjesec trebao poceti s izgradnjom sustava oborinske odvodnje u ulicama Ulika, Lavanda i Dragonja u Valbandonu, a bit ce postavljen u prokopanim kanalima koji su prije sezone zatrpani.

- Hrvatske vode nisu bile zadovoljne projektom jer su htjele da radimo odvodnju na cijelom podrucju, no ne možemo racunati na njihovu niti na neku drugu financijsku pomoc, pa je to trenutacno neizvedivo. Za pocetak cemo sanirati goruci problem. Što se tice Vale u Valbandonu, koja se cesto pretvara u jezero za kišne sezone, tvrtka Geos iz Rovinja utvrdila je da Valbandon ima najvecu kolicinu podzemnih voda na podrucju cijele Istre, a ispod same vale je otkriveno podzemno jezero, objasnio je Korac.



Vec se spominje potreba izgradnje tri do cetiri upojna bunara na najaktivnijim sjecištima slivnih i podzemnih voda.

- Upojni bunar koji postoji ovdje kod nogometnog igrališta je zatrpan i njega bi trebalo osposobiti jer se u Valbandon preko njiva slijevaju vode iz smjera Galižane, i to nam je najveci problem, rekao nam je stanar Zvjezdan Kukolaca.

Najkriticnija iduca dva mjeseca


Stanarima koji su niže u ulici Ulika blatna je bujica nanijela u dva navrata takvu štetu da je naknada koju su primili od Opcine nije mogla pokriti. Kako nam je rekla Mira Šariri-Busletta, ciji je stan u prizemlju bio potpuno devastiran, od tada neprestano ljubazno kucaju na vrata Opcine i prate što se poduzima da se nova katastrofa sprijeci.

- Vidjela sam planove izgradnje oborinske kanalizacije za koju nas uvjeravaju da ce nam pomoci, a mi se iskreno nadamo da je to tocno. Moram priznati da nas vec polako obuzima strah, kaže Šariri-Busletta.

Mnogi su mještani jednoglasni u mišljenju da je sramota u 21. stoljecu doživjeti da placaju sve naknade, a nemaju sustav oborinske odvodnje te da bi u njegovoj izgradnji svakako trebale sudjelovati i Hrvatske vode, ciju blagajnu i oni sami redovito pune. (P. SOFTIC-MEHMEDOVIC, T. KOCIJANCIC, K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter