Dolazi novi val kiše i snijega

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nema kraja iznenadenjima koja nam donose jesenske vremenske prilike ili možda prije - neprilike. Nakon kiša, pri kraju studenoga smo dobili prvi pravi jesenski snijeg. U višim predjelima Istre napadalo ga je nekoliko desetaka centimetara, ali je, još zanimljivije, snijega bilo i u nižim predjelima Poluotoka.

Pregledavanjem podataka o vremenskim prilikama na ovom podrucju, toliki snijeg vec krajem studenoga svakako je iznenadenje. Za starije mještane sjeverne Istre, ipak, snijeg krajem studenog nije veliko iznenadenje; prije bi se moglo reci da su posljednjih godina bili iznenadeni što snijega nije bilo.

Posljednjih smo nekoliko desetljeca uglavnom govorili o blagim i suhim zimama u kojima snijega nije bilo ni u zimskim mjesecima. Zadnje su tri godine po svemu izuzetak: nakon velikih suša i godina s izuzetno malo oborina, obilne su se kiše vratile u kolicinama koje nas podsjecaju na najkišovitije godine u posljednjih pedesetak godina.

Posebno treba spomenuti ovaj mjesec u kojem je, i prije njegovog kraja, vec izmjereno iznad 250 litara po metru cetvornom. Prije samo tri godine u citavoj godini palo je tek nešto više od 600 litara po metru cetvornom.

Do kraja godine sigurno nam slijede i nova iznenadenja. Prije svega se to odnosi na nove snježne oborine, nove obilne kiše u priobalnom podrucju i rani dolazak prave zime. Prema vremenskim prognozama sigurno je da se vec u nedjelju ocekuje novi snijeg, prvenstveno u višim i sjevernim podrucjima Istre, a obilna kiša u priobalju. Takvo promjenjivo i prohladno vrijeme zadržat ce se do polovice iduceg tjedna.

Prema kraju tjedna vrijeme ce se postupno smiriti, kiše ce prestati, ali ce i dalje biti vrlo hladno s jutarnjim temperaturama ispod ništice.

Skori dolazak zime najavljuje da bi snijega uskoro moglo biti i u južnim dijelovima Istre.


Podijeli: Facebook Twiter