Dolazi njemacki energetski div E.ON?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemacki energetski div E.ON Ruhrgas zainteresiran je za ulazak na hrvatsko tržište opskrbe plinom, potvrdio je potpredsjednik Vlade zadužen za investicije Domagoj Ivan Miloševic. Napominje da je prvi, inicijalni sastanak na tu temu s E.ON-om vec održan, dok se sljedeci, s konkretnijim potezima, ocekuje uskoro.

"E.ON je na našem prvom sastanku iskazao ozbiljan interes za dolazak u Hrvatsku. Fukushima je svugdje u svijetu promijenila pogled na energetiku, ponovno u prvi plan dolazi plin, pa i velike tvrtke poput E.ON-a pokazuju interes za nove projekte", kazao je Miloševic.

Bitka za Inu

Javi li se E.ON Vladi s konkretnijim prijedlozima, kao što ocekuju na Markovom trgu, Ina ce, odnosno njena tvrtka Prirodni plin, prvi put dobiti konkurenciju. Na pitanje jesu li moguce inicijalni razgovori s E.ON-om potaknuti višemjesecnim sukobom Vlade i MOL-a oko Ine, Miloševic odgovara nijecno, napominjuci da to nipošto nema veze jedno s drugim.

Cinjenica je, medutim, da Vlada, koja od Ine, odnosno MOL-a još nije otkupila tvrtku Prirodni plin upravo sada, u jeku bitke za Inu, u Hrvatsku dovodi konkurenciju MOL-u, usput tako opovrgavajuci i napise prema kojima novi, i vrlo skup, interkonekcijski plinovod izmedu Hrvatske i Madarske stoji prazan.

Plinovod u koji je država uložila pola milijarde kuna otvoren je u sijecnju ove godine, no još nije u upotrebi. Dode li E.ON u Hrvatsku neizvjesno je, ipak, hoce li, kad su cijene u pitanju, konkurirati Ini. Toga se boji i Ivan Miloloža, predsjednik Uprave Munje i vijeca clanica Hrvatske udruge poslodavaca, koji unatrag dvije godine upozorava na upropaštavanje domacih poduzeca previsokim cijenama energenata.

Kucanstva na cekanju

Cijene plina domacoj industriji rasle su cetiri puta u prošloj i jednom u ovoj godini te su trenutacno niže samo od cijena za industriju u Sloveniji, Švedskoj i Luksemburgu. Drugim rijecima, veliki potrošaci u Hrvatskoj, napominje Miloloža, placaju skuplji plin od kolega u Italiji, Austriji, Francuskoj, Njemackoj i drugdje. Kako ipak zakljucuje, ostaje nada da ce o pojeftinjenju plina za industriju ulaskom konkurencije barem biti govora.

Što ce otvaranje tržišta plinom znaciti za kucanstva, puno je izvjesnije - cijena koju hrvatska kucanstva danas placaju za plin niža je negoli u EU-zemljama za 20 do 30 posto, i neminovno ce, ulaskom Hrvatske u EU, rasti. Ove godine, vrlo je vjerojatno, plin za kucanstva nece poskupljivati buduci da smo u predizbornim mjesecima, no cinjenica je da, ulaskom konkurencije, nece biti ni jeftiniji. Pitanje je isplati li se konkurenciji dolaziti u Hrvatsku i s ovako niskim cijenama, a kamoli još nižim. (B. MRVOŠ PAVIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter