Dolazi jugo, zima još ne

(A. KANCELAR)
(A. KANCELAR)

Još nas samo nekoliko dana dijeli od početka zime - prema klimatološkoj podjeli godišnjih doba ona počinje već početkom prosinca - no vremenska slika to svakako ne pokazuje. Vrijeme je i dalje tipično jesensko, izmjenjuju se relativno topli dani, od kojih su poneki sunčani, neki oblačni, a i kiša nam redovito dolazi svakih pet do sedam dana.

Važno je istaknuti da je ovogodišnja jesen bila kišovita, što je i inače glavno obilježje istarskih jeseni, i na taj je način konačno završio dugi period u kojem je u Istri bilo izuzetno malo kiše, a koji je trajao još od početka prošle godine. U posljednja je tri mjeseca u Istri palo od 400 pa do 500 litara kiše po četvornom metru. Prema tom je podatku ovogodišnja jesen u Istri bila iznadprosječno kišovita.

Ovogodišnju su jesen obilježile i relativno visoke temperature. Sva tri jesenska mjeseca bila su iznadprosječno topla. To je karakteristika i čitave godine, osim veljače svi su ostali mjeseci bili topli ili čak ekstremno topli. Biti će to sigurno najtoplija godina u Istri u posljednjih pedesetak ili čak i stotinjak godina.

Kišna sezona još nije završila, nastavlja se tipično jesensko vrijeme u kojem će i dalje prevladavati toplo i vjetrovito, a uskoro se očekuju i nove obilnije oborine.

Vrijeme će idućih desetak dana biti u znaku sredozemnih ciklona niskog tlaka zraka s kojima će na ovo područje, uz južne vjetrove, dolaziti topao i vlažan zrak.

Nakon mirnog i maglovitog vikenda već se početkom idućeg tjedna očekuje jačanje juga, postupan porast naoblake, a zatim i kiša. Obilne se oborine očekuju tijekom srijede, moguće su i jače vremenske nepogode. Zapuhat će i olujno jugo uz znatne poteškoće na moru. Uz kraće prekide, promjenjivo i kišovito vrijeme potrajat će i u prvim danima prosinca. Temperature zraka će pasti za nekoliko stupnjeva. Ipak, do prave zime trebat će pričekati još neko vrijeme.

Posljednjih se godina prva jača zahlađenja u Istri događaju polovicom prosinca. (Mario GRABAR)


Podijeli: Facebook Twiter