Dolazi Brian Rašić, službeni fotograf Rolling Stonesa

Fotografije Briana Rašića
Fotografije Briana Rašića

Grad svete Eufemije, 8. i  9. svibnja, osmi put za redom bit će domaćin Festivala "Rovinj Photodays", na kojem, prema najavi  organizatora ni ove godine ni ove godine neće nedostajati izložbi,  radionica, prezentacija, susreta i pregleda portfolia, kao ni zabave i duženja.

Uvaženi gosti

Tako će pored mnogobrojnih inozemnih gostiju iz svijeta fotografije, Rovinj posjetiti David Bate, ujedno i glavni selektor ovogodišnjeg natječaja te profesor fotografije na Westminsterskom Univerzitetu u Londonu gdje vodi MA program za studij fotografije, i koji će boravak u Rovinju iskoristiti za prigodno predavanje. Također, najavljen je i dolazak Briana Rašića, službenog fotografa Rolling Stonesa, Keith Richardsa, Davida Bowiea i Davida Gilmoura (Pink Floyd), koji će pored svog talk showa na Photodaysima voditi i radionicu fotografiranja koncerta.

Osim slavnih imena iz svijeta fotografije, festival će u svom zabavnom dijelu imati i koncert Soulfingersa pod nazivom "Live Photography" - posvećen svim ljubiteljima fotografije. Tradicionalno, održat će se i radionice- počevši od modne, preko  radionice fotografiranja hrane, radionice Camera obscura te fotografiranje koncerta za koje su prijave, svim zainteresiranima, već danas dostupne. Uz to, bit će organizirane i prezentacije vodećih brandova struke s novitetima, kao i pregledi portfolia namijenjeni onima koji na Photodaysima traže savjet stručnjaka u svojoj fotografskoj karijeri.

Desetak izložbi

Valja, također istaknuti i da će veliku internacionalnu izložbu finalista godišnjeg natječaja predstavljati 32 nominirana fotografa i to u sedam natjecateljskih kategorija - arhitektura, dokumentarna fotografija, portret, priroda, akt, moda i umjetnički koncept s ukupno dvjesto eksponata.

Naći će se tu i remek- djela povijesti fotografije, izložba koja uključuje fotografe koji su, od njenih samih početaka, ostavili značajan trag u fotografskoj povijesti. Autor Robert Doisneau na izložbi pod nazivom "Fotografia Umanista" prikazat će nerazdvojnu vezu između jednog od najvećih francuskih fotografa i grada kojeg je volio i ovjekovječio svojom kamerom, dok će dobitnik Epsonove nagrade u Italiji 2013. godine, Luciano Monti izložbom "Indija" propitivati tamošnji odnos tradicije i globalizma. Što se pak tiče hrvatske fotografske scene nju će ove godine zastupati premijera izložbe - "Hrvatska novinska fotografija 2014". Uz to, Hrvatski foto savez postavit će izložbu "Rovinj: Portret grada – Camera obscura", dok će se duž rovinjske rive moći pogledati fotografije projekta "Prijatelji mora 2015." pod nazivom "Tisuću devetsto i neke" koje je festival priredio u suradnji s hrvatskim povijesnim muzejima i privatnim zbirkama.

Dodajmo i da je ulaz na sve izložbe i radionice slobodan, baš kao i na koncert Soulfingersa. Tradicionalna svečanost u povodu dodjeljivanja nagrada najboljim fotografima ovogodišnjeg natječaja upriličit će se u dvorani Adris, koja će biti domaćin i after partyja. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter