Dolaze topli kišni dani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon dugog, toplog i suhog ljeta, koje se produžilo sve do prvih nekoliko dana listopada, vrijeme se vratilo u svoje normalne i ocekivane okvire. Konacno su pale i prve obilnije jesenske kiše, temperature zraka su se znacajno spustile, a i suncanih dana ima sve manje.

Listopad je bio lijep i ugodan. To pokazuju i meteorološki podaci koji su zabilježeni od njegova pocetka. Bio je za nekoliko stupnjeva topliji od prosjeka - sa samo tri kišna dana i tek 60 litara oborina po metru cetvornom znacajno sušniji od dugogodišnjeg prosjeka, a s dvadesetak suncanih dana znacajno suncaniji od ocekivanja za ovo doba godine.

Od svega je najznacajnije spomenuti da tijekom proteklog listopada nisu zabilježene jace kiše koje su prethodnih godina znale ozbiljno zaprijetiti, ponekad i toliko da su neke od najjacih poplava u Istri zabilježene upravo tijekom mjeseca listopada.

Opasnosti od jakih kiša nikako nisu prošle, studeni je isto toliko kišovit i obilne oborine mogu zaprijetiti sve do kraja godine. Vremenske su prilike posljednjih desetak dana pod utjecajem visokog tlaka zraka, a to ujedno znaci da je vrijeme stabilno i suho. Svih je ovih dana na ovom podrucju dosta toplo i s dosta sunca, za razliku od unutrašnjosti zemlje, gdje prevladava tmurno i maglovito jesensko vrijeme.

Anticiklone visokog tlaka zraka ne mogu trajati unedogled te se upravo sljedecih dana ocekuje znacajnija promjena vremena koju ce na ova podrucja donijeti ciklone niskog tlaka zraka. S njima nam uz jake južne vjetrove stižu oblaci i kiša.

Vec se tijekom ovog vikenda ocekuje porast naoblake i kiša, u pocetku ce kiše biti malo i tek mjestimicno, a dolaskom novih i sve jacih ciklona i kiša ce biti sve cešca pojava pa bismo mogli konstatirati da nam ovogodišnja prava kišna sezona tek predstoji.

Dobra je vijest da se krajem iduceg tjedna ponovno ocekuje stabilnije i suho vrijeme, a još bolja da se u iducih desetak ili cak dvadesetak dana ne ocekuje jace zahladenje. Temperature zraka ce i dalje biti iznadprosjecno visoke, ne ocekuje se mraz ni neka jaca bura. Glavno obilježje vremenskih prilika u iducih nekoliko dana bit ce jaki južni vjetrovi i dosta naoblake. Povremeno ce biti i kiše, ali ne toliko da bi nam zaprijetile poplave.

Jesen zasad prolazi uz ugodno vrijeme. Može se ocekivati da ce nakon nekoliko izrazito kišnih jeseni ova biti normalna i ugodna, bez vecih nepogoda i prije svega bez obilnih kiša, koje su obilježile posljednje dvije godine u Istri.


Podijeli: Facebook Twiter