Dolaze sezonska i nova gripa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premda u Istri još nije laboratorijski utvrden niti jedan slucaj nove gripe lijecnici pretpostavljaju da ima oboljelih pojedinaca. "Dolazak ove zaraze ne može se izbjeci i normalno je da ona dode buduci je u našem okruženju, doznajemo od dr. Vlaste Skopljak, voditeljice Epidemiološke službe županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Ocekuje se puno oboljelih, a virus se posebno brzo može proširiti u školama i vecim kolektivima. Zbog toga je Zavod za javno zdravstvo propisao mjere prevencije i posebne upute škole. S obzirom da se virus gripe zadržava na površinama i na rukama neophodno je pranje ruku. Škole moraju osigurati sapun i papirnate rucnike za sve ucenike i nastavnike. Ukoliko toga nema, Zavod preporuca ucenicima da sapun i rucnik ponesu u školu. Takoder treba redovito cistiti površine i predmete koji se najcešce dodiruju rukama - kvake, tipkovnice, slavine.

Djecu treba poduciti da prilikom kihanja i kašljanja pokriju usta i nos te da ne kišu u ruke. Zavod preporuca školama da bolesno osoblje i djecu koja imaju povišenu temperaturu pošalju kuci. Simptomi gripe dolaze naglo, temperatura se diže iznad 38, uz osjecaj vrucine, osoba je crvena u licu, pojacano se znoji ili ima tresavicu. Moguci su i drugi simptomi gripe kao što su bolovi u mišicima, glavobolje, kašalj.

"Gripa nije bezazlena bolest, pa tako niti nova gripa, nju treba preležati. Novi virus nije ništa teži od virusa sezonske gripe, ali je pod vecom pažnjom javnosti pa se stjece dojam da od nje obolijeva veci broj ljudi ili da su komplikacije cešce", veli dr. Skopljak. Doznajemo nadalje da je lani od sezonske gripe u Hrvatskoj umrlo cetrdesetak ljudi.

Zbog toga ce se cim stigne cjepivo protiv svinjske gripe, krajem prosinca, prvo cijepiti kronicni bolesnici i zdravstveni djelatnici, a preporucuje se i trudnicama u zadnjem tromjesecju trudnoce. Još se ne zna koliko ce cjepiva biti namijenjeno Istarskoj županiji i hoce li se obaviti kroz dvije ili jednu dozu. Dr. Skopljak ne ocekuje da ce interes za cijepljenje biti velik.

Ovih dana u Epidemiološkoj službi ocekuju cjepivo protiv sezonske gripe. Naruceno je 30.600 doza, kao i lani. Kao i do sada, cjepivo je besplatno za kronicne bolesnike i osobe starije od 65 godina.

Nova gripa lijeci se kod kuce, no ako se temperatura s 39 i 40 ne spušta nakon cetvrtog i petog dana tada treba odmah potražiti lijecnicku pomoc. Komplikacije su i otežano disanje i kratkoca daha, bol ili pritisak u prsima i abdomenu, iznenadna dezorijentacija u prostoru, konfuzija, stalno povracanje, kaže dr. Vlasta Skopljak. Do sada je u Hrvatskoj nova gripa laboratorijski utvrdena kod 313 bolesnika, a još 791 osoba ima klinicku sliku gripe. Pretpostavlja se da je oboljelih puno više, a vecina njih je u Zagrebu i Splitu.


Podijeli: Facebook Twiter