Dolaze mladi kiparski naraštaji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kiparska udruga Cavae Romanae, unatoc manjem broju sudionika, ovih dana u vinkuranskom kamenolomu slavi 15 godina postojanja. Udruga je tom prigodom, unatoc recesijskim mjerama i znatno smanjenom budžetu, ugostila dvojicu istarskih likovnih umjetnika mlade generacije. To su Valter Cerneka, student 4. godine kiparstva na venecijanskoj akademiji, i Mario Devcic, kiparski tehnicar iz Pule. Ovogodišnji mentor sudionicima kiparske sekcije je Eros Cakic, iskusni kipar i dugogodišnji akter istarske likovne scene.

"Tema odnosno centralni rad ovogodišnjeg simpozija je simbolican prikaz pogace, odnosno kruh raden po dizajnerskom rješenju Mauricija Ferlina. Ta ce skulptura ove subote biti montirana i ostati u trajnom vlasništvu doma za starije i nemocne Sveti Polikarp u Puli. Želim istaknuti da ce udruga Cavae Romanae ubuduce potencirati rad s mladim kiparima jer smatramo da je došlo do zasicenja dosadašnjih sudionika simpozija. Takoder želimo da naši umjetnici odlaze na gostovanja u druge gradove i da izmjenjuju iskustva. Time smo se vratili našoj osnovnoj pretpostavci i didaktickoj crti kojom je rad ove udruge prije 15 godina i zapocet", veli nam Cakic.

Osim simbolicne pogace, dvojica kipara su tijekom 15-dnevnog rada izradila i po jednu skulpturu na slobodnu temu. Sponzori simpozija su Kamen Pazin, Grad Pula i Opcina Medulin.


Podijeli: Facebook Twiter