Dolaze ljetne vrucine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prvih desetak dana lipnja još se jednom potvrdilo koliko vremenske prilike i na tako malom prostoru kao što je istarski poluotok mogu biti nepredvidive.

Izuzetno promjenjivo i nestabilno vrijeme uz svakodnevnu pojavu jacih grmljavinskih nepogoda te jakih i cestih pljuskova nastavilo se sve do prije nekoliko dana. Kolicine oborina koje su pale na sjevernim podrucjima Istre gotovo svugdje prelaze stotinjak litara po metru cetvornom i citavo je to podrucje s olakšanjem docekalo stabilnije i suho vrijeme koje prevladava posljednjih dana.

Da sve može biti potpuno drukcije, najbolje znaju stanovnici južne Istre, jer nad tim podrucjem kiše gotovo da i nije bilo. Kolicine koje su pale u Puli i njenoj široj okolici mjere se tek u nekoliko litara po metru cetvornom, dugotrajna suša koja traje još od pocetka travnja nikako da završi.

Iako su za ovo doba godine ovakve vremenske prilike donekle i ocekivane, razlike u kolicini oborina prevelike su, i to posebno obilježava ovogodišnji pocetak ljeta u Istri. Kišni se oblaci u ljetnim mjesecima prvenstveno stvaraju na kopnu, planine na sjeveru Istre dodatno pospješuju njihovo stvaranje, a rezultat su poslijepodnevne grmljavine i kiša. Nocu se grmljavinski oblaci cesto stvaraju na moru, na svom se putu prema obali rasplinjuju i nestaju.

Južni dio Istre nalazi se negdje u sredini, kišni se oblaci ne stvaraju ili ne uspijevaju doci do tog podrucja pa na kraju kiše nema ili je ima vrlo malo. Zbog toga prvenstveno moramo zahvaliti zemljopisnom položaju, velik dio Istre duboko je uvucen u Jadransko more i ponaša se kao da je otok.

S pocetkom lipnja službeno je zapocelo i ovogodišnje ljeto, za neke u znaku kiše i nestabilnog vremena, za druge u znaku suhog, toplog i suncanog vremena. U odnosu na mnoge krajeve širom svijeta u kojima se svakodnevno bilježe ekstremne vremenske prilike, uz poplave, uragane, požare pa i uz ljudske žrtve, mi bismo trebali i možemo biti i više nego zadovoljni!

U nastavku lipnja te još i više u preostala dva ljetna mjeseca svi, naravno, ocekujemo dugo, toplo i suncano ljeto. Kako je krenulo, svi su izgledi da ce nam se želje i ovom prilikom ispuniti. Prognoze za iducih desetak dana pokazuju da ce se nastaviti suho i sve toplije vrijeme. Temperature zraka ce vec iducih dana prijeci 30 stupnjeva Celzija, što ce biti i definitivna potvrda da nam je pravo ljeto stiglo!

Nešto ce više naoblake i dalje biti u planinskim podrucjima, gdje ce i dalje postojati uvjeti za kratkotrajne grmljavine i vrlo rijetke pljuskove. Kako je krenulo, ne preostaje drugo nego najaviti još jedno dugo, suncano i vruce ljeto u Istri! (Mario GRABAR, meteorolog)


Podijeli: Facebook Twiter