Dolaze Dani meda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovogodišnji peti Dani meda, što ce se u Pazinu održati 26. i 27. veljace, bit ce prostorno drukcije koncipirani, najavio je Ranko Andelini, predsjednik Pcelarske udruge Lipa iz Pazina. Više nece biti šatora ispred Spomen doma, vec ce se sav sadržaj smjestiti pod krov, u grijane prostore. Izložbeni dio ce se osim u predvorju Spomen doma smjestiti i u malu koncertnu dvoranu, dok ce se u velikoj dvorani održati svecano otvorenje, podjela priznanja, i niz strucnih predavanja.

Clanovi Lipe obilaze osnovne škole i djecje vrtice širom Istre, gdje drže predavanja i vode radionice o medu i pcelarstvu, a djeca pripremaju radove za likovni i literarni natjecaj s temama o pcelama i medu. Izlagaci su iznimno zainteresirani za sudjelovanje na sajmu, no s obzirom na drukciju prostornu organizaciju, izložbene lokacije popunjavat ce se prema brzini prijava.

U sklopu Dana meda održava se 14. županijsko ocjenjivanje meda (na analizu je predano 58 uzoraka meda) te trece ocjenjivanje medenica. Medu izlagacima ce biti i pcelara iz Bosne i Hercegovine, a medu predavacima su gosti iz Slovenije. U programu strucnih predavanja bit ce rijeci o promjenama u zakonskoj regulativi o pcelarstvu, transportnim tehnikama u mobilnom pcelarstvu, slovenskom primjeru organizacije nadzora nad pcelinjim bolestima od strane veterinarskih službi te o novim preparatima za suzbijanje varoe u ekološkom pcelarstvu.

Uz Dane meda u proteklih pet godina znacajan zamah dobilo je i istarsko pcelarstvo pa je Andelini najavio da nakon manifestacije u Pazinu pocinje drugi ciklus pcelarske škole, za koju se prijavio veliki broj novih, mladih pcelara.

Uz Lipu i pazinsku gradsku upravu, suorganizator manifestacije je Turisticka zajednica središnje Istre, a pokrovitelj Istarska županija.


Podijeli: Facebook Twiter