Dolaze cruiseri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cruising turizam poceo je ozbiljno racunati na luke diljem Jadrana, a u Istri posebice na Pulu i Rovinj. Prošle je godine podno svete Eufemije doplovio 51 cruiser s ukupno 12.213 putnika. Po rijecima upravitelja Lucke uprave Rovinj Donalda Schiozzija, ove godine ocekuje se više cruisera nego lani.

- Prema najavama koje smo zaprimili do sada, u rovinjsku ce luku do kraja 2010. godine uploviti 54 cruisera. Ocekujemo da ce ova godina biti bolja u odnosu na sve prijašnje. Ono što nas veseli je najava za 2011. godinu za kada vec imamo rezerviranih 60 cruisera. Ocekujemo da cemo do konca godine dobiti još najava pa sa sigurnošcu mogu reci da ce ova godina biti odlicna, a iduca pravi turisticki bum, kazao je Schiozzi.



Od redovnih linija, tijekom sezone Rovinj je povezan s Trstom, Venecijom i Ravennom. Trenutno katamaran za Veneciju vozi samo petkom. Linija za Trst ide svakim danom osim ponedjeljka dok vožnje za Ravennu zapocinju  u lipnju.

Pulska je luka svoju ekspanziju u putnickom prometu brodova dosegnula u 2008. godini, kada je zabilježen rekordan dolazak putnika, poglavito na kruzerima. Tada je Pulu posjetilo gotovo 15.000 putnika. Ocekivao se velik promet u 2009., no to se nije dogodilo. No, glasnogovornik pulske Lucke uprave Zoran Peruško ocjenjuje da je najveca kriza iza nas.

- Najave dolazaka cruisera su iznad ocekivanja i premašuju prošlu kalendarsku godinu. Tako ce ove sezone luku Pula posjetiti osam cruisera s ukupno 30-ak uplovljavanja, rekao je Peruško.

Drugi segment putnickog prometa u kojem pulska luka ostvaruje solidne rezultate je linijska plovidba. Tako ce i ove godine Pulu sa Zadrom povezivati katamaran "Bišovo". Prema oglasu Linijske nacionalne plovidbe, "Bišovo" ce od 1. lipnja do 2. srpnja izmedu Pule i Zadra poloviti srijedom i subotom, a od 3. srpnja do 4. rujna i ponedjeljkom, petkom i nedjeljom. S Venecijom ce Pulu povezivati brodovi "San Frangisk" i "Dora". Linija od Pule za Veneciju bit ce aktivna od 8. lipnja do 15. rujna i to utorkom, srijedom i petkom.


Podijeli: Facebook Twiter