Dolar oslabio treći tjedan zaredom zbog sumnji u Trumpa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prema košarici valuta oslabio i prošloga tjedna, već trećega zaredom, jer je sve jasnije da američki Fed neće žuriti s povećanjem kamata dok u Washingtonu traje borba oko ključnih reformi.

Cijena eura porasla je prošloga tjedna 0,5 posto, na 1,0795 dolara.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na japansku, pa je njezin tečaj potonuo 1,2 posto, na 111,35 jena.

Zbog toga je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo treći tjedan zaredom, i to za 0,5 posto, na 99,74 boda, nedaleko najniže razine u sedam tjedana.

Posustajanje američke valute posljedica je sumnji u to da će predsjednik SAD-a Donald Trump uspjeti ispuniti svoja obećanja o mjerama za poticanje gospodarskog rasta, inflacije i rasta kamatnih stopa.

To se pitanje otvorilo jer suradnja Trumpa i republikanaca nije prošla na prvom testu. Cijeli se tjedan, naime, očekivalo glasovanje u Kongresu o novom zakonu o zdravstvenoj skrbi, umjesto tzv. Obamacarea.

Prvotno je glasovanje o tom zakonskom prijedlogu bilo predviđeno za četvrtak navečer. Potom je odgođeno do petka da bi na kraju republikanci povukli prijedlog iz procedure jer nisu mogli dobiti podršku dovoljnog broja zastupnika iz vlastite stranke, dok su demokratski zastupnici jednoglasni u tome da ne podržavaju prijedlog novog zakona.

Kako je prvi test suradnje Trumpa i republikanaca prošao neslavno, postoji bojazan da ni ostali Trumpovi planovi neće proći u Kongresu bez oštrog protivljenja.

A dosad su Trumpova obećanja o smanjenju poreza i poticanju fiskalne potrošnje podržavala procjene o ubrzavanju rasta gospodarstva i inflacije, a to je, pak, poticalo procjene da će američka središnja banka morati ubrzati tempo povećanja kamata.

No, ta su očekivanja sada splasnula, pa je dolar pod pritiskom.

S druge strane, podršku zajedničkoj europskoj valuti pružaju očekivanja ulagača da bi Europska središnja banka (ECB) prema kraju godine mogla početi razmišljati o polaganom okretanju u smjeru zaoštravanja monetarne politike, s obzirom na jačanje gospodarstva i inflacije u eurozoni.

"Dužnosnici u ECB-u i dalje minimiziraju mogućnost skorijeg zaoštravanja monetarne politike, premda tržišta i dalje računaju da bi do podizanja kamata moglo doći u rujnu 2018. godine", napisao je u bilješci klijentima valutni analitičar banke ING Chris Turner. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter