Dokumentarna radio drama o Mati Baloti

Mate Balota
Mate Balota

Jednosatna dokumentarna radio drama autora Vesne Jurić-Rukavina i Tomislava Šamca "Stopama Mate Balote u Tijesnoj zemlji" emitirat će se u eteru Radio Pule sutra u 19.05 sati. U emisiji će se moći čuti i povijesne snimke sačuvane u Muzeju grada Labina - dio govora Mate Balote odnosno Mije Mirkovića, snimljenog u Labinu 30. ožujka 1962. godine, " Tri znamenita Labinjana", u kojem se vraća na vječitu temu domoljublja koje je uvijek promicao. U emisiji govore i istraživači i zaljubljenici u njegovo stvaralaštvo Elmo Cvek, Mirko Urošević, Armando Debeljuh, Bruno Krajcar i Valter Šarić.

Polazeći od natpisa na grobu Mate Balote ili Mije Mirkovića - a na kojem, uz datum rođenja, Rakalj, 28. rujna 1898., i smrti, Zagreb, 17. veljače 1963., piše i da ondje počiva težak, ribar, mornar, akademik, pjesnik, prvi Rakljan ki je napisal 50 knjig, spajajući dvorište i rodnu mu kuću na Dragom kamenu, autorica ove dok-drame, urednica i novinarka HRT-a Vesna Jurić Rukavina s kolegom Tomislavom Šamecom kreirala je radijsku emisiju s ciljem spoznavanja koliko danas živi "duh" Mate Balote, i to ne samo kroz čakavštinu.

Stvarajući kao novinar, književnik, pjesnik, kasnije kao ekonomist, diplomat i akademik, Mijo Mirković nikad se nije odmaknuo od rodnog Raklja i ni u jednom trenutku nije dvojio kako sve što piše jest i osobno svjedočanstvo njegova života. Kroz potresne stihove "Moja mati", "Koza", "Dvi daske"... Mate Balota progovara o teškom siromaštvu od kojega ne bježi, ne skriva se. Trbuhom za kruhom obilazi svijet i školuje se, biva proganjan kroz razna razdoblja i političke sustave.

- Puna je Pula svega, i njegovih stopa, ali ulica mu više nije u središtu grada; nema ni spomenika ni putokaza, kaže se u najavi Trećeg programa HR-a.

Dokumentarna drama u hodu od Pule do Raklja i nazad razotkriva dva čovjeka u jednom. Onaj drugi, Mijo Mirković, osnivač je ekonomskih fakulteta, znanstveno se posvećuje Matiji Vlačiću Iliriku, diplomat koji se izborio za međunarodno priznanje sjedinjena Istre s Hrvatskom. Ova radijska emisija, dodaje se, značajan je prilog poznavanju Istre i njezinih ljudi u borbi za nacionalni hrvatski identitet kroz suvremena povijesna razdoblja.

"Izuzetna nam je čast emitirati djelo o istarskom velikanu"

U povodu sutrašnjeg emitiranja radijske dokumentarne drame o Miji Mirkoviću na valovima Radio Pule, glavna urednica Radio Pule Tatjana Kaštelan jučer nam je rekla: "Izuzetna nam je čast našim slušateljima emitirati djelo o istarskom velikanu. I ovime pokazujemo da je prioritet i jedinstvenost Radija Pule njegovanje istarske tradicijske baštine". (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter