Dokumentarci i Kinezi vladat će kinoblagajnama

 Kineski "Seks i grad"
Kineski "Seks i grad"

Kako smo već po navici lakomi na svaku informaciju koja nam dolazi izvana i koja nam nameće ili preporuča ono što moramo gledati ili nikako ne smijemo propustiti, prateći postnovogodišnje filmske ponude i preporuke na raznim portalima i medijima u vremenu "kiselih krastavaca" evo što nam se servira u filmskoj 2014.

Godina pred nama bit će u znaku dokumentaraca i Kineza, a da stvar bude još apsurdnija, i doksi su o Kinezima, bolje reći o njihovom životu u Americi, ili još konkretnije u Chinatownu.

Angelina kao Zlurada

Dakle, tu priču će otvoriti novi film, dokumentarac Angeline Jolie o životu kineskih imigranata u njujorškom Chinatownu. Ako je suditi po onome kako je od BiH napravila zemlju "krvi i meda" u igranoj formi, ni ova kineska priča baš ne ulijeva povjerenje.

Ona će uz to u 2014. također glumiti i zlu vilu Zluradu koja je proklela Trnoružicu u najnovijem Disneyjevom istoimenom filmu redatelja Roberta Stromberga, koji u distribuciju kreće na ljeto, taman za 61. Pulu, a možda i za ponovni susret na Brijunima.

Spavanje na smjene

Još jedna Amerikanka se u svom dokumentarcu bavi slabo dokumentiranom supkulturom ove njujorške kineske četvrti, popularnog Chinatowna koji je u svijesti potrošača samo jedna velika kineska kuhinja. Film "Your Day is My Night" redateljice Lynne Sachs prati kineske imigrante koji žive zajedno u zgradama sa sustavom "spavanja na smjene": oni koji rade noćne smjene dijele krevete s onima koji rade danju, tako da svaki krevet ima zapravo dva vlasnika.

Kad smo kod Kineza, onda uz ove dokse ide i igrano iznenađenje koje neki PR-ovci najavljuju i kao "vjerojatno najiščekivaniji događaj godine u kineskoj kinematografiji" (koja je upravo izgubila jednog od svojih gurua i promotora i najstarijeg filmskog maga na svijetu, 107-godišnjeg Run Run Shawa, pionira azijske filmske industrije, koji je osnovao Shaw Brothers, studio koji je proizveo gotovo tisuću filmova i popularizirao kung fu filmove) "Tiny Times 3.0", ili treći dio vrlo unosne i kontroverzne kineske kombinacije kultne serije "Seks i grad" i filma "Vrag nosi Pradu" koji prate avanture modom opsjednutih mladih žena u Šangaju.

Eksperimentalna Manakamana

No, vratimo se opet Zapadu. Ovaj put je riječ o eksperimentalnom filmu "Manakamana" antropologinje Stephany Spray i redatelja Pancha Veleza, ili eksperimentalnom laboratoriju senzorne etnografije Sveučilišta Harvard u kojemu je autorski dvojac fiksirao kameru u jedna kola nepalske žičare na putu prema slavnom hramu Manakamana i tako snimao putnike.

Na neki način taj Big Brother na otvorenom pokazao se vrlo učinkovitim, a umjesto očekivano dosadne još jedne kamere koja nas svakodnevno promatra s ulica, trgova ili zgrada ovdje se pokazalo da se kod ljudi "u tihoj kontemplaciji nađe i zanimljivog, živog svjedočanstva snage filmskog medija u prenošenju detalja", sugerira BBC.

Kao svojevrstan dokumentarni hibrid najavljuje se film "Teenage", po knjizi britanskog punk pisca Jona Savagea, koji se koristi rijetkim arhivskim materijalima i izmišljenim filmskim portretima te uz pomoć mladih glumaca Jene Malone, Bena Whishawa i još nekih, njujorški filmaš Matt Wolf u njemu je oživio glasove slavnih tinejdžera s početka 20. stoljeća, poput Brende Dean Paul, iz nijemih filmova, pripadnice Hitlerove mladeži Melite Maschmann, mladog njemačkog buntovnika Tommija Scheela i tamnoputog izviđača Warrena Walla.

Film koji će ovih dana svjetsku premijeru imati na festivalu Sundanceu je drama "Young Ones" redatelja i scenarista iz New Yorka Jakea Paltrowa o sušom opustošenoj Americi u budućnosti. Kako će to izgledati u stvarnosti snijegom i ledom okovanoj Americi sada, treba vidjeti za koji dan.

Sin Božji

Oskarovac Litvanac Darren Aronofsky spada u najdarovitije filmaše mlađe generacije (upravo na TV prikazan njegov "Hrvač" s Mickeyom Rourkeom), a u kina stiže i njegov biblijski spektakl o Noi s Russellom Croweom u ulozi junaka velikog potopa. Dakle, može se očekivati obilje specijalnih efekata po kojima je ovaj režiser i postao slavan, a prati ga i gnjev vjerskih konzervativaca, što je također dobar vjetar u leđa do kinoblagajni.

Christopher Spencer pak predstavlja "Sina Božjeg", još jednu priču o životu Isusa Krista u kojoj glavnu ulogu tumači portugalski glumac Diogo Morgado.

Između američkih dokumentaraca, kineskih parodija i biblijskog spektakla ugurala se indijska filmska produkcija s "Bombay Velvetom" redatelja Anuraga Kashyapa, romantiziranom pričom inspiriranom stvarnim događajima u knjizi "Mumbai Fables" povjesničara Gyana Prakasha, o raskošnoj transformaciji Mumbaija u metropolu u 60-im godinama prošloga stoljeća, nešto poput Šangaja, a u filmu glume velika bollywoodska imena Ranbir Kapoor i Anushka Sharma. (M. ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter