Dokumentarac "Turizam!" u Dnevnom boravku Rojca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Projekcijom dokumentarnog filma "Turizam!" Tonćija Gaćine u utorak u 19 sati Dnevni boravak Rojca nastavlja s projekcijama filmova iz ciklusa KineDok. "Turizam!" je film o vještim lovcima, njihovom plijenu koji ništa ne sluti, kao i o diskretnim sakupljačima koji su tu da pokupe ono što preostane.

"Turizam je danas glavna gospodarska grana, a u Hrvatskoj se često doima i jedinom. Diljem Jadrana niču, ponekad iz ničega, raznovrsni sadržaji namijenjeni da upotpune tzv. turističku ponudu. Turizam je remorker hrvatskog gospodarstva danas. To znači da su stanovnici primorja osuđeni da svako svoje ljeto provedu u društvu tisuća turista sa svih strana svijeta. I dok to donosi mnoštvo prilika za zaposlenje, ono također znači da kuća prestaje biti dom preko ljeta i postaje hotel, a koji primorac iskreno voli raditi u ugostiteljstvu? Ovakav ambivalentan odnos starosjedilaca prema turistima od kojih zavise dovodi do pitanja – što im se to zapravo servira?", pita se autor.

KineDok je nova vrsta međunarodne zajednice, jedinstveni filmski klub i alternativna distribucijska platforma. Organizatori događaja su Restart Label i Savez udruga Rojca. Programi u Dnevnom boravku realizirani su Sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Zaklade Kultura nova. (M. Ra.)i


Podijeli: Facebook Twiter