Dokumentarac "Kralj" u utrci za nominaciju za Oscara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dokumentarni film "Kralj" Dejana Aćimovića prikazuje se u Los Angelesu, uskoro i u New Yorku, te se uz odlične kritike i najviše preporuke Američkoj akademiji filmske umjetnosti i znanosti priključuje utrci za nominacije Oscara, izvijestio je danas Hrvatski audiovizualni centar.

Aćimovićev film o najuspješnijem hrvatskom paraolimpijcu Darku Kralju prikazuje se od 16. studenog u Pasadena Laemmle Playhouse u Los Angelesu, a od 23. studenoga prikazivat će se i u Quad Cinema u New Yorku. Kinodistribucijom u Los Angelesu, zadovoljio je jedno od pravila selekcijskog procesa Akademije te se može uključiti u utrku za nominaciju u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma.

Neposredno prije losangeleske premijere recenziju je objavio "Los Angeles Times", čiji kritičar Gary Goldstein piše da je to "inspirativna priča o trijumfu pojedinca u prevladavanju ograničenja". Uz LA Times, odlične kritike objavili su "Indiewire" i "Examiner", stoji u obavijesti HAVC-a.

Hrvatski dokumentarac Akademiji su preporučili njezin član i producent Branko Lustig, Hrvatski paraolimpijski odbor te predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC), sir Philip Craven koji je istaknuo da je to "moćan i očaravajući film o jedinom atletičaru koji je pet puta zaredom rušio svjetski rekord na jednom Svjetskom prvenstvu".

Darko Kralj, jedini je u povijesti sporta u jednom danu rušio svjetski rekord čak pet puta zaredom. Nakon ranjavanja u ratu 1991. postao je stopostotni invalid, život mu je jedva spašen, a nakon duge borbe s depresijom postaje svjetski i olimpijski prvak u bacanju kugle.

Film je svjetsku premijeru imao na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Solunu, a u Hrvatskoj je osvojio Nagradu za najbolji dokumentarni film na Vukovar Film Festivalu, Nagradu publike Mediteran Film Festivala u Širokom Brijegu i Liburnia Film Festivala u Ićićima. Nastajao je tijekom dvije godine u produkciji tvrtke D.A. film, uz podršku HAVC-a i HRT-a. Fotografiju filma potpisuje Dario Hacek, montažu Vladimir Gojun, a glazbu Livio Morosin. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter