Dokumentarac Igora Grubića prikazuje se u Napulju

Iz dokumentarca "Spomenik" Igora Grubića
Iz dokumentarca "Spomenik" Igora Grubića

U sastavu projekta Q. I. VEDO u Napulju je projekcijom filma "Spomenik" gostovao Igor Grubić. Kustosica je Adriana Rispoli, a projekt se održava pod pokroviteljstvom Muzeja za suvremenu umjetnost MADRE u Napulju. Projekt QI (Quartieri Intelligenti) donosi radove umjetnika u urbane prostore kojima pokušava osvijestiti ponovno korištenje zanemarenih gradskih prostora.

Projekcija filma "Spomenik" organizirana je na fasadi palače u središtu gradske četvrti Monsanto u Napulju. Inauguraciji je prethodio razgovor s umjetnikom i kustosicom te kustosom muzeja MADRE Eugeniom Violom. Projekcija je organizirana uz glazbenu izvedbu uživo Ramina Bahramija.

Film "Spomenik" je poetsko-eksperimentalni dokumentarac, strukturiran kao niz od devet meditativnih "portreta" masivnih betonskih spomenika koje je nekoć naručila bivša jugoslavenska država. Ovi su spomenički oblici izvorno izgrađeni u spomen žrtvama fašizma iz Drugog svjetskog rata. Tijekom rata na Balkanu u 90-ima, tisuće je ovih spomenika percipirano isključivo kroz napuštenu komunističku ideologiju i uništeno. Pokušaj brisanja ovih struktura polazišna je točka filma koji je usmjeren na uvjete i "živote" spomenika. Ističući neočekivanu krhkost tih monumentalnih građevina, redatelj suočava ljudski napor u pokušaju definiranja značenja s pozadinom smjena godišnjih doba. U krajoliku koji je ostao svjedokom ciklusa traume i društvenih pobuna, ovaj film odražava uspon i pad brojnih spomenika izgrađenih u svrhu očuvanja uspomena na događaje koji bi inače mogli pasti u zaborav.

Kao poetsko-eksperimentalni dokumentarac, "Spomenik" ima egzistencijalni (pa čak i duhovni) odjek u odnosu na sporna politička pitanja, preispitujući svrhu spomenika u današnjem trenutku. "Spomenik" će se moći pogledati do 30. listopada, svakodnevno od 19 sati do ponoći.

Projekt Q. I. Vedo realiziran je kao oblik razmjene i suradnje umjetnika, a zagrebački dio projekta ugostio je videoradove talijanskih umjetnika u selekciji kustosice Rispoli na medijskoj fasadi MSU-a u Zagrebu. (Priredio M. Ra.)


Podijeli: Facebook Twiter