Dokument o aerodromu tri godine u ladici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok se s jedne strane hrvatski pa tako i istarski turisticki sektor u doba gospodarske krize putem udruženog oglašavanja i raznih subvencija bori za svakog gosta, najavljuje se ukidanje medunarodnog statusa pulske zracne luke, cime bi Istra, a tako i Hrvatska, izgubila oko milijun i pol nocenja! Naime, po Akcijskom planu Vlade Republike Hrvatske o integralnom upravljanju granicom RH, strateškom dokumentu u pregovorima za pristupanje Europskoj uniji, samo putem zracnih luka u Splitu, Dubrovniku i Zagrebu odvijat ce se izravni zracni promet sa zemljama izvan "schengenskog prostora".

Time bi pulski aerodrom, koji je nekad slovio za najjacu carter zracnu luku u bivšoj Jugoslaviji, izgubio cak trecinu svih putnika. Rijec je vecinom o onima koji dolaze iz Velike Britanije, Rusije, Ukrajine, Irske i Skandinavije. Isto tako, pulski bi aerodrom mogao izgubiti gotovo sve svoje niskotarifne linije, koje trenutno cine 22 posto prometa zracne luke. Tom se potezu usprotivilo celništvo zracne luke, Istarska županija i istarska Turisticka zajednica.

Zanimljive su tim povodom i izjave saborskih zastupnika Damira Kajina (IDS) i Tanje Vrbat (SDP).

Da se radi o aerodromu u blizini Zadra, bio bi glavni za cijelu Republiku Hrvatsku. Ali, Vlada ce se namuciti da medunarodni status pulskog aerodroma ukine ili promijeni. Direktna šteta je u turizmu, za koji treba omoguciti što brži protok turista. Šteta za Istru bila bi nepopravljiva, i to ne samo za hotelijere, nego i za trgovce, ugostitelje i druge.

Predlagatelji te odluke izgubili su svaki dodir s realnošcu. Osim ako nije rijec o tome da se turisti oduzmu Istri i pomogne Dalmaciji, jer bi turisti koji tamo dolete mogli ondje i ostati. Neka se prestanu poigravati s istarskim prostorima, jer ce ionako biti smijenjeni na sljedecim izborima. Dosad su upropastili sve cega su se dotakli, rekao je Kajin.

Moram napomenuti da je Akcijski plan o integralnom upravljanju granicom Republike Hrvatske dokument koji je više puta bio predstavljan u sklopu prezentiranja mjerila i pregovarackih stajališta, a u okviru priprema za pregovore u poglavlju 24, o pravdi, slobodi i sigurnosti. To govorim jer su clanovi Nacionalnog odbora za pracenje pregovora u prijašnjem, a i sadašnjem sazivu morali ranije, odnosno pravovremeno reagirati, jer se na tom akcijskom planu pocelo raditi vec u 2006. Tada je clan Nacionalnog odbora za pracenje pregovora bio župan Ivan Jakovcic, a kasnije ga je zamijenio Valter Drandic, bivši zastupnik IDS-a, napomenula je Vrbat. (B. BAN)

VIŠE CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter